Spring naar de content
bron: HH

Is Elon Musk geniaal of gek?

De man van Tesla en SpaceX wil de auto-industrie, de ruimtevaart en het openbaar vervoer transformeren, en daarmee de mensheid verlossen. Maar dit gaat ten koste van zijn werknemers, die uitgebuit worden. Moeten dit soort megalomane figuren met messianistische trekjes wel zo veel macht hebben? ‘De leiders uit Silicon Valley zijn er echt van overtuigd dat de mens over twintig jaar niet meer nodig is.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Oswin Schneeweisz

Zoals Mozes ooit de Joden naar het beloofde land bracht, zo leidt Tesla-baas Elon Musk over een paar decennia de mensheid naar Mars. Althans, zo ziet hij het zelf voor zich. En als wij niet gaan, gaat-ie zelf. Want Musk is vastbesloten daar te sterven. Dat zou in elk geval een heroïsch einde zijn van de man die op aarde een icoon werd door met SpaceX oprichtte en met Tesla de elektrische auto geschikt maakte voor een groot publiek.

De van oorsprong Zuid-Afrikaanse ondernemer verdiende miljoenen met onder meer betaaldienst Paypal en richtte daarmee Tesla op. Met SpaceX wil hij een kolonie van 80.000 man stichten op Mars. Met zijn The Boring Company werkt hij aan een ingenieus tunnelsysteem dat alle mobiliteitsproblemen in de wereld moet oplossen. Zijn ambities zijn grenzeloos, maar het afgelopen jaar liep hij behoorlijk wat kleerscheuren op. Hij noemde het in The New York Times een ‘ondraaglijk jaar’ en ‘het zwaarste en pijnlijkste jaar’ van zijn carrière. Tesla stond aan de rand van de afgrond. Er was aan het begin van het jaar nog maar voor drie weken geld in kas door extra investeringen die gedaan moesten worden voor de productieverhogingen van de Tesla Model 3. ‘Zijn productiehel’ noemde Musk het zelf. Daarnaast leek, zeg maar gerust lijkt, Musk zelf ook enigszins van het padje af te raken. Hij stuurde rare tweets de wereld in, verscheen blowend op een persconferentie en joeg alle aandeelhouders tegen zich in het harnas door op te Twitter te roepen dat hij Tesla van de beurs ging halen. De redder der mensheid verscheen in juli bij de Thaise grot om met een – in de haast in elkaar geknutseld – duikbootje de voetballertjes te gaan redden. De duikboot van Musk bleek echter zo groot dat het ding nooit het nauwe gangenstelsel zou kunnen passeren en dus werd Musk weer naar huis gestuurd en noemde hij vervolgens een van de duikers op Twitter een pedo. Dat soort ongein moet je als baas van een multinational niet te vaak uithalen, want voor je het weet keren de aandeelhouders en de consumenten zich resoluut van je af.

Lees de rest van het artikel via Blendle.