Spring naar de content
bron: ANP

Vrouwen tegen Trump: Kan een vrouw de president verslaan?

Een hele rij Democraten heeft zich al kandidaat gesteld om het tegen Trump op te nemen in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. Opvallend is het grote aantal vrouwen. Maar kan een vrouw het van Trump winnen? ‘We onderschatten Trump ernstig. Amerika is een groot, veelkoppig monster en je moet de verkiezingen winnen op veel vlakken.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Renate van der Zee

Het is pas maart en nu al meldt zich een heel leger Democraten dat het wil opnemen tegen Donald Trump tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen, november volgend jaar. Wat het meest opvalt aan de lijst is het aantal vrouwen: zes, tot nu. Zoveel vrouwen die zich kandidaat stellen, dat is nog nooit vertoond.

Er bestaat een serieuze kans dat een van die vrouwen de presidentskandidaat wordt waarmee de Democraten Trump hopen te verslaan. Maar bij de gedachte aan de nederlaag van Hillary Clinton rijst meteen de vraag: kan een vrouw het van Trump winnen? Een nietsontziende tegenstander die, zoals The New York Times het onlangs formuleerde, ‘de schaamteloosheid aan zijn kant heeft’. En dat in een politieke arena waarin een vrouwelijke kandidaat niet alleen dezelfde kwaliteiten moet hebben als een mannelijke, maar ook likable moet zijn. Plus het juiste stemgeluid hebben en… goed haar.

Maar laten we eerst eens kijken wat voor vlees we in de kuip hebben. De eerste die haar kandidatuur bekendmaakte, was Elizabeth Warren (69), senator voor Massachusetts. Ze werd in 2016 al genoemd als mogelijke presidentskandidaat, maar zei toen nog dat ze geen interesse had.

Vanwege haar kritiek op inkomensongelijkheid is Warren de favoriet van de linkerflank van de partij. Ze hamerde na de crisis van 2008 op strengere regelgeving voor de financiële sector en haalde toplieden uit Wall Street meedogenloos door de mangel. Haar opvallendste voorstel nu: een wealth tax op vermogens hoger dan vijftig miljoen dollar, waarvan ze gratis of goedkope kinderopvang voor iedereen wil financieren. Maar anders dan haar rivaal Bernie Sanders, die zich openlijk socialist noemt, is Warren geen tegenstander van het kapitalisme. Ze wil alleen ‘eerlijkere spelregels’.

Het imago van de voormalige Harvard-professor in de rechtsgeleerdheid liep wel een gevoelige deuk op toen er verhalen in de media verschenen dat ze zich onterecht beriep op Cherokee-afstamming. Warren liet daarop een DNA-test doen waaruit bleek dat ze wel iets van indiaans bloed had, maar daarmee riep ze weer de toorn van indiaanse leiders over zich af. Want een DNA-test maakt natuurlijk nog niet dat je tot een indiaanse natie behoort. Donald Trump liet dit buitenkansje uiteraard niet lopen en schold haar uit voor ‘fake Pocahontas’.

Lees het hele artikel via Blendle.

Onderwerpen