Spring naar de content
bron: ANP

Lieve meid, trouw niet met een man die maagdelijkheid eist

De kwestie van de maagdenvliescorrecties bij meisjes met een niet-westerse achtergrond is door Shirin Musa van Femmes For Freedom op de agenda gezet in Nederland. Musa pleit voor een verbod op deze operaties. Want, deze ingreep verschaft de jonge vrouwen weliswaar de mogelijkheid om als ‘maagd’ en dus probleemloos in het huwelijk te treden met een medemoslim, maar is zwaar traumatisch en is een inbreuk op het recht van zelfbeschikking van de vrouw op haar eigen lichaam. Shirin Musa, de grootste feminist op Nederlands grondgebied, wens ik alle succes in haar strijd en wil mij bij deze tot de meisjes in kwestie richten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Erdal Balci

Lieve meid, trouw niet met een man die jou alleen wil als je een maagd bent. Die man leeft ervoor om met zijn hele ziel en zaligheid een cultuur in stand te houden waarin jij je moest schamen voor je ongesteldheid, waarin de besnijdenis van je broertje als een eerste stap naar mannelijkheid werd beschouwd en groots werd gevierd. Die man is onderdeel van een gemeenschap waar het waken over jouw maagdelijkheid een dagtaak is voor je ouders, je buurman, je buurvrouw, je broers, de imam en de artsen die maagdelijkheidscontroles verrichten.

Trouw niet met een man die een tand is in deze vrouwenziel verbrijzelende machine. Want, meer dan alles wat die man is, is hij een schaamteloze vaginawachter. Hij is meer verliefd op het idee dat je nooit met een andere man hebt gevreeën dan op de persoon die je bent. Hij ziet jou niet als een volwaardig individu dat haar hart mag volgen, verliefd mag worden, seks mag hebben. Hij wil jouw hand niet om de mens en de vrouw die je bent. Hij wil jou omdat hij een gehoorzame schoondochter voor zijn ouders, een kuise moeder voor zijn kinderen, een brave schoonzus voor zijn broers en vrienden zoekt.

Trouw je met zo’n man, dan lig je met iemand in bed die met zijn belevingswereld en zijn doen en laten bijdraagt aan de ellende waar miljoenen andere vrouwen onder gebukt gaan. Het is de instelling van hem die maakt dat over de hele wereld meisjes sneuvelen. Ze worden slachtoffer van eerwraak. Ze worden gedwongen om mee te gaan naar maagdelijkheidscontroles. Talloze meiden hebben zelfmoord gepleegd omdat ze niet op konden tegen de stress van de ‘vaginacontrole’.

Denk aan het verhaal van Guzide uit het Turkse Mugla voordat je in het huwelijksbootje stapt met zo’n man. Guzide sloeg net voor de maagdelijkheidscontrole de hand aan zichzelf. Ze was dood en kon nog steeds niet ontsnappen aan die test. Ze was dertien, maagd en niet opgewassen tegen die verschrikkelijke, mensonterende praktijk.

Lieve meid, trap niet in praatjes over dat alleen mannen die echt van de vrouw houden zo jaloers zijn dat ze maagdelijkheid eisen. Hij is jaloers, niet omdat hij jou zoveel liefheeft, maar omdat hij onzeker als hij is tegenover andere mannen niet kan leunen op zijn eigen gammele persoonlijkheid en zijn redding zoekt in de slaafsheid van zijn vrouw. Hij is de liefde van een sterke vrouw niet waard. Trouw niet met hem.

Denk ook aan de kinderen die je wil maken en trouw ook daarom niet met hem. Zadel je kinderen niet op met een vader die geen kaas heeft gegeven van liefde, gelijkheid, vertrouwen en het geluk dat deze drie zaken de mens schenken. Gun je kroost een papa die zijn kinderen het verliefd worden, het najagen van de lust, het experimenteren gunt. Een vader die de liefde heeft gereduceerd tot jouw maagdenvlies zal jouw kinderen castreren tot op de laatste dag van hun levens.

Trouw niet met iemand die jou bij voorbaat afschrijft, als je de moed zou hebben om te zeggen: ‘ik was verliefd en ik heb seks gehad’.  Want, hij heeft niet het vermogen om te begrijpen dat jij een liefhebbende vrouw bent en dat hij boft met een eerlijk, prachtig mens als jij. Hij heeft er geen idee van dat de meest waardevolle wat de vrouw aan een man kan geven niet haar maagdelijkheid is maar haar liefde. Trouw niet met hem, red jezelf, red je kinderen en breng het primitieve regime ten val.

Onderwerpen