Spring naar de content
bron: ANP

Gok op Boris en verdien zes keer uw inzet

Online gokken wordt in Nederland makkelijker: over krap een jaar wordt de wetgeving versoepeld, en kunnen meer aanbieders een vergunning krijgen. De Nederlandse online gokmarkt gaat meer lijken op haar Britse evenknie. Toch blijven de Britten een klasse apart. Want waar de Nederlandse wet zich beperkt tot sport, bingo en casino, kan in Groot-Brittannië op zo’n beetje alles gegokt worden. Ook op de politiek. HP/De Tijd onderzocht het populaire fenomeen ‘politiek wedden’, en probeerde wijzer te worden van de brexit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jeroen Konings

Aanbieders als Paddy Power, Unibet en 888sport – politiek is topsport – bieden geëngageerde gokkers een kans om op ’s lands heikelste vraagstukken te wedden. Kiest de gokker de juiste uitkomst, dan wordt op basis van inzetbedrag én de waarschijnlijkheid van het uitkomen van de voorspelling een som aan de winnaar uitgekeerd. Kiest de gokker verkeerd, dan verdwijnt de inzet in de kas van de gokaanbieder. Geen hogere wiskunde. Of nou ja, u hoeft het in ieder geval niet zelf uit te rekenen.

Het rekenwerk wordt namelijk gedaan door de zogenaamde bookmakers. Mannetjes met grote rekenmachines en glazen bollen die op basis van bedragen die worden ingezet en ontwikkelingen die het verloop van de weddenschap beïnvloeden de odds bepalen. Dat wil zeggen: ze vertellen u hoeveel u wint met het geld dat u op een bepaalde weddenschap inzet. De bookmakers hebben op deze manier wel wat weg van opiniepeilers. De odds die zij op hun websites plaatsen zijn immers gebaseerd op grote hoeveelheden data, waarmee de gokaanbieders voorspellingen proberen te doen.

Dat deze voorspellingen lang niet altijd uitkomen bleek in 2016. In dat jaar berekenden de bookies op de dag van het brexit-referendum dat de kans op een Brits vertrek uit de EU 20 procent was, de uitverkiezing van Donald Trump werd voor de uitslag ingeschat op 35 procent. Ook de opiniepeilers zaten er bij deze twee verkiezingen op grote schaal naast. Dit is precies waarom politiek gokken zo aantrekkelijk kan zijn. Als peilingen onbetrouwbaar zijn, zit ook de bookmaker sneller fout, hetgeen resulteert in hoge winstuitkeringen.

Met die gedachte in het achterhoofd is het de moeite waard om de brexit nader te bekijken. Want als er één politieke twist aan continue verandering en onverwachte wendingen onderhevig is, dan is het de Britse EU-uittreding wel. Hier zijn de vier belangrijkste nog spelende brexit-thema’s met de voorzichtige voorspellingen van de bookmakers:

  1. De harde brexit. Het ongewisse economische brexit-armageddon dat Groot-Brittannië en de Europese Unie het liefst willen voorkomen zien de bookies als de minst aannemelijke afloop: u kunt vijf euro winnen op iedere euro die u vandaag inzet. Ter vergelijking: bij een weddenschap op de brexit mét deal verdient u pas een euro als u er zes en een halve inzet.
  2. Het tweede referendum. Uit recente peilingen van Right to Vote blijkt dat bijna 60 procent van de Britten opnieuw naar de stembus wil. Volgens de gokkantoren komt dit gedeelte van de bevolking er bekaaid vanaf. Een tweede referendum is volgens hun odds namelijk zeer onwaarschijnlijk. Dat betekent wél dat er een flinke winstmarge op zit: van iedere vier euro kunt u elf euro maken.
  3. Het vertrek van Theresa May. De premier nam haar vertrek zelf al in de mond. Vraag is dus niet langer óf May vertrekt, maar wanneer. De bookmakers lijken zeker van hun zaak: dat gebeurt nog in 2019. Pas bij tien euro inzet verdient u een schamele euro terug. Gokt u toch op 2020 of zelfs 2021, dan ontvangt u op iedere euro een respectievelijke winst van tien en 25 euro.
  4. De volgende Britse premier. Wie gaat het Verenigd Koninkrijk aan de hand nemen in het volgende onheilspellende hoofdstuk? Boris Johnson of toch Jeremy Corbyn? Twee controversiële figuren waarop een hoop Britten niet zitten te wachten. De bookmakers voorspellen voorlopig Johnson, met partijgenoot Michael Gove als nek-aan-nek tegenstrever. Een euro op Johnson wordt vijf euro, bij Gove is dat zes. Terwijl Corbyn met een om acht nog wel op het voorlopige podium staat.

Hoe ook u kunt deelnemen aan het spel van de politieke weddenschap? Het is doodeenvoudig – maar dus wel illegaal. Zet een paar tientjes op uw zojuist aangemaakte online gokaccount – vanaf 2020 kent eenieder de betreffende websites, let maar op – open vervolgens het venster ‘politics’ en zet in op tientallen actuele internationale politieke kwesties. Houdt u het liever dicht bij huis? Ook dat kan. Zelfs op de Nederlandse zetelverdeling voor het Europees Parlement en de uitverkiezing van Frans Timmermans kunt u een gok wagen.