Prinsje Nooitgenoeg: profiel van Bernhard jr.

Jan Smit 11 apr 2019 Leven

Circuit Zandvoort, het Mediapark, huizen, snelle boten: prins Bernhard jr. manifesteert zich steeds nadrukkelijker als zakenman. Hoe komt hij aan zijn geld? Waar haalt hij die drive vandaan? En wat vindt de familie er eigenlijk van? ‘Als we nieuwe klanten hadden, zeiden die meteen: kom maar langs en neem die prins mee.’

Under construction. We are working on the ultimate beach experience’. Het strand tussen Zandvoort en Bloemendaal lonkt op deze zonnige februaridag. Dat kan niet worden gezegd van Bernie’s Beachclub. Twee zwembaden gevuld met groezelig regenwater, containers met sloopafval, een soort vervallen voetbalkantine met kussens voor de ramen: in niets lijkt dit strandpaviljoen op dat van de gelikte foto’s op de website.

Maar dat gaat veranderen. De nieuwe uitbater van dit paviljoen, dat eigendom is van prins Bernhard van Oranje-Nassau, de op een na oudste zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, krijgt binnenkort toestemming om het gehele jaar door open te blijven. Niet als strandpaviljoen, maar voor congressen en andere zakelijke evenementen.

Dat is vrij bijzonder en valt in de badplaats niet overal even goed. “Zandvoort telt zo’n 36 paviljoens. Daarvan hebben er sinds een aantal jaren vijf een jaarrondvergunning. Veel van de andere exploitanten willen ook graag zo’n vergunning, maar daar was geen ruimte voor, kregen ze telkens te horen. Bernhard krijgt het zomaar voor elkaar. Hoe kan dat?” vraagt Theo Miedema, eigenaar van De Haven van Zandvoort en woordvoerder van de paviljoeneigenaren, zich af.

“Over hoeveel congressen heb je het dan? Tien, vijftien? Moet je daarvoor het hele jaar openblijven?” Nee, meent Miedema. Hij voorspelt dat straks ook het bijbehorende strandpaviljoen (Bernie’s Beachclub) binnen de kortste keren het hele jaar door open zal zijn. “Ik geef je het op een briefje.” En dat steekt. Vriendjespolitiek, vreest hij. Immers, de prins is ook mede-eigenaar van het circuit. Hij maakt zich met de gemeente sterk om de Grand Prix naar Zandvoort terug te halen. En: voor wat hoort wat.

Lees de rest van het artikel via Blendle

Reageer op artikel:
Prinsje Nooitgenoeg: profiel van Bernhard jr.
Sluiten