Spring naar de content
bron: Corbino

Fidan Ekiz: ‘De linkse kerk is paternalistisch’

Fidan Ekiz (1976) strijdt als journalist, televisiemaker en AD-columnist voor de emancipatie van moslims. Haar kritische columns – onlangs gebundeld in Alles begint en eindigt met familie – roepen veel weerstand op in conservatieve moslimkringen, maar ook bij links. ‘Regressief links wil moslims per definitie verdedigen, alsof ze zwakzinnige wezens zijn en een homogene groep vormen.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Astrid Theunissen

Fidan Ekiz heeft haar jas nog niet uitgetrokken in het café op het Hilversumse Mediapark of ze begint te vertellen. Over De Nieuwe Maan, de talkshow over de multiculturele samenleving die zij sinds augustus 2018 presenteert, en het staaltje ‘intimidatiepolitiek’ van Denk, die de NTR had benaderd om mee te praten over de koers van het programma. Over de snoepbakken van de Etos waar ineens ‘krankzinnige’ plakkertjes op zitten met ‘geen gelatine’. Over het ‘kritische’ boek Het huis van de islam van hoogleraar sociologie Ruud Koopmans, dat ze een dag eerder overhandigd kreeg en waarvoor ze ‘dankbaar’ is omdat het haar steunt in haar strijd voor moslimemancipatie. Ze vertelt ook dat ze het eerste exemplaar van Alles begint en eindigt met familie, de bundel met de columns die ze de afgelopen twee jaar voor het AD schreef, zal overhandigen aan haar oudste zus. “Zij leest ze vooraf. Ze is mijn klankbord.”

Snel en gedreven spreekt Fidan Ekiz. In haar spraakwaterval valt af en toe een lichte Rotterdamse tongval op. Ekiz woont in Rotterdam-Zuid. In het naburige Rozenburg is ze geboren als dochter van Turkse gastarbeiders. Haar vader, een lasser, en haar moeder, die als schoonmaakster de kost verdiende, figureerden meermaals in de tv-documentaires die Ekiz maakte over de eerste generatie migranten, de multiculturele samenleving, de islamisering van Nederland. Het zijn haar onderwerpen, die ze als een lange monoloog opdient. “Sorry”, zegt ze lachend na een eerste slok koffie: “Ik kan wat breedsprakig zijn.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap