Spring naar de content
bron: ANP

Met terugsturen yezidi’s werkt Nederland mee aan genocide

Hun religie is gebaseerd op de overtuiging dat de Pauw-Engel tijdens zijn verbanning door God – die maar liefst veertigduizend jaar duurde – zoveel tranen heeft gelaten dat zelfs de hel door die tranen is gedoofd. yezidi’s, een klein volk dat niet in de hel in het hiernamaals gelooft, maar wel telkens door een hel op aarde gaat. Het dagblad Trouw meldde dat de IND nu yezidi-vluchtelingen in Nederland terugstuurt naar de tentenkampen in Noord-Irak. Wil Nederland het einde van dit volk en een miljoen nieuwe tranen van de Pauw-Engel op haar geweten hebben?        

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Erdal Balci

De jihadisten van IS waren niet de eerste die het hadden gemunt op deze minderheid, die al duizend jaar streed om een voor alle andere volkeren in de regio perverse religie in leven te houden. Wie aan de macht kwam, begon met het vervloeken van de aanhangers van de Pauw-Engel. Zelfs de Ottomanen, die alle religieuze minderheden erkenden, maakten voor de yezidi’s een uitzondering. Ook zij maakten er serieus werk van om de yezidi’s tot de islam te bekeren.

Abboneer op een lidmaadschap

HP/De Tijd heeft een gratis app

Ontvang dagelijks actuele achtergrond, opinie en inspiratie op het nieuws op uw smartphone of tablet. Lees de actuele columns van onze website, blader door de laatst verschenen nummers en krijg exclusief toegang tot eerdere edities.

Download de app

Tijdens het Baath-regime in Irak moesten de yezidi’s nog steeds transformeren, maar wel naar iets anders. Voor deze nieuwe machthebbers was niet religie de prioriteit, maar de wil van iedere gemeenschap om het Arabische nationalisme te omarmen. De yezidi’s weigerden ook toen om hun religie en hun Koerdische identiteit op te geven. Ze bleven geloven dat God zo verheven is dat de mens zich niet direct tot hem kan richten en dat je daarom tot de engelen moest bidden. Hun volharding bleef niet zonder consequenties. Eind jaren zeventig van de vorige eeuw werden hun dorpen platgebrand. Het kiesrecht werd ze ontnomen, ze mochten niet meer bidden tot de engelen.

Maar de grootste ramp moest nog gebeuren. Hoe meer het islamitische fundamentalisme in het Midden-Oosten opkwam, hoe meer leed de yezidi’s ten deel viel. De jihadisten van het nieuwe millennium vonden in dit ‘koppige’ volk de figuranten voor de realisering van hun religieuze, salafistische utopie van de sharia-staat. In het kalifaat van IS kon de meest archaïsche wetgeving uit de ‘heilige boeken’ in de praktijk gebracht worden omdat daar de yezidi’s waren met hun ‘perverse’ geloof. Duizenden van hen werden gedood, duizenden anderen bleven verminkt achter, de vrouwen werden tot slaven gemaakt, verkracht, gemarteld. Een heel volk bleef zwaar getraumatiseerd achter.

En in een tijd dat Nederland praat over wel of niet terughalen van de jihadbruiden en hun kinderen met Nederlandse paspoorten, wordt melding gemaakt van deportatie van de yezidi’s naar Noord-Irak. Als deze gruwelijke samenkomst van gebeurtenissen in dit tempo doorgaat, krijgen we een situatie waarin jihadisten die slaven hebben gehouden een ticket naar Nederland mogen, omdat een deel van de mensen vindt dat iedereen wel een tweede kans verdient. Tegelijkertijd worden de slachtoffers van die moordenaars en slavendrijvers, mensen met hartverscheurende verhalen waarvan we niet wisten dat die nog bestonden in deze eeuw, op hetzelfde vliegtuig gezet, maar dan de andere kant op. Richting het gebied van hun vreselijke trauma’s.

Nederland kan niet leven met een dergelijke schandvlek. Asiel weigeren aan deze mensen is veel meer dan wat individuen onrecht aandoen. Het is een streep halen door het bestaansrecht van een bijzonder, maar ook vooral uiterst kwetsbaar volk. Het hele Westen moet zich ontfermen over deze mensen. Want, onverschilligheid over het lot van deze paar honderdduizend Koerden met een afwijkend geloof komt in de praktijk neer op het klaren van de klus waar men in het Midden-Oosten al duizend jaar aan werkt. Stuurt Nederland deze mensen terug naar de aardse hel van het Midden-Oosten, dan zijn we medeschuldig aan de langzame genocide die al eeuwen voortduurt. De genocide die begon met het zwaard van de Arabische Abbasi’s, daarna werd overgenomen door de Turkse Ottomanen, en in de tijd van de Baath-nationalisten van vorm veranderde maar gewoon doorging, vanaf de eerste jaren van deze eeuw door de jihadisten werd opgepookt en nu een duwtje in de rug krijgt van Nederland.

Onderwerpen