Spring naar de content
bron: ANP

Joop Daalmeijer: ‘Mijn vertrouwen in D66 is beschaamd’

Sophie in ’t Veld, de Europese lijsttrekker van D66, blijkt kwetsbaar vanwege haar omgang met de vele riante onkostenvergoedingen die zij krijgt. D66 laat weten dat de politica een ‘administratieve fout’ heeft gemaakt en dat het geld is teruggestort. Ook betaalt In ’t Veld nauwelijks inkomstenbelasting omdat ze in Brussel woont. De kwestie leidt tot ergernis bij Joop Daalmeijer, trouw lid van de Democraten. Hij dreigt zijn lidmaatschap op te zeggen als er geen onafhankelijk onderzoek naar In ’t Veld wordt ingesteld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Onacceptabel, schrijft u op Twitter. Wat vindt u precies onacceptabel?
“Het is onacceptabel dat Nederlandse parlementariërs geen belasting betalen, of zoals in het geval van In ’t Veld: alleen de Europese belasting en niet de Nederlandse. En dan die dagelijkse onkostenvergoeding! Die is forfaitair. Als je ’s ochtends tekent voor aanwezigheid, dan krijg je 320 euro. Die dagvergoeding is bedoeld voor levensonderhoud in Brussel of in Straatsburg, omdat de meeste Europarlementariërs woonachtig zijn in het land van herkomst. De vergoeding is niet bedoeld voor Europarlementariërs die in Brussel zelf wonen. Bovenop die dagvergoedingen komen nog eens de reiskosten en daarnaast krijg je 4000 euro vaste onkosten – niet belastbaar. Vanuit die vaste onkostenvergoeding heeft In ’t Veld haar reizen naar Nederland betaald, blijkt nu. Daar is het geld natuurlijk niet voor bedoeld.”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Een ‘administratieve fout’, heeft D66 laten weten.
“Hoezo, een administratieve fout? Een fout van vijftien jaar lang! Ze woont al vijftien jaar lang in Brussel. En ze zit al vijftien jaar op die stoel. Het wordt volgens mij tijd voor nieuw bloed.”

U bent door de jaren heen nauw betrokken geweest bij de partij. Naast uw voorzitterschap van de Raad voor Cultuur, zat u in commissies van D66 en organiseerde u een partijjubileum. Heeft u contact gehad met D66’ers over In ’t Veld?
“Zaterdag was ik bij ons in het dorp bij de 4-mei-bijeenkomst. Daar vroeg een vriendin van mij of ik voorzitter wilde worden van de lokale D66. Zij was ooit een heel goede ambtenaar op Buitenlandse Zaken en is nu wethouder in Huizen. Ik heb bedankt, mede in verband met deze publicatie. Bovendien heb je vernieuwing nodig, zei ik, niet een man van 73. Zoek iemand van 22. D66 moet meer nieuwe aanwas hebben, voordat iedereen naar Forum voor Democratie trekt.”

Wie houdt u verantwoordelijk voor deze kwestie?
“Rob Jetten heeft hier niet voor gekozen, hij is er later bij gekomen. Hij is een prima fractievoorzitter, maar moet niet achter In ’t Veld gaan staan. Dit is ook niet de schuld van Pechtold maar van het partijbestuur. Het bestuur heeft haar mede kandidaat gesteld om lijstaanvoerder te worden in Europa en had beter onderzoek moeten doen. Er waren nota bene, lees ik in het artikel van HP/De Tijd, mensen die hierover klaagden bij Pechtold. Heel merkwaardig allemaal.”

U vindt dat er onafhankelijk onderzoek moet plaatsvinden.
“Ja. Als er foutieve administratie heeft plaatsgevonden, zoals de partij beweert, dan moet die boven tafel komen. Dit is een volksvertegenwoordiger die gemeenschapsgeld gebruikt. Je kunt het goed gebruiken en fout gebruiken, en als het fout gebruikt is, moet het hersteld worden. En zou er uit dat onderzoek blijken dat In ’t Veld een fout heeft gemaakt, dan moet ze terugtreden.”

Waarom is het zo stil bij D66?
“In Den Haag houd je je mond. Het waait wel over. Nee, D66 heeft mijn sympathie voor de partij geschaad. Mijn vertrouwen is beschaamd. Als er geen onafhankelijk onderzoek komt, dan vind ik dat sloppy en zeg ik mijn lidmaatschap op. Dit is een volksvertegenwoordiger, ook door mij gekozen. Ik heb op Sophie in ’t Veld gestemd tijdens de vorige verkiezingen.”

Wat stemt u 23 mei?
“Ik ga eens goed naar die Peilingwijzer kijken om erachter te komen welke partijen nog een beetje bij mijn gedachtegoed passen, want ik ben een fervent voorstander van Europa.”