Spring naar de content

Hier moet je op letten bij een autoverzekering

Voor een jonge starter is weinig een grotere mijlpaal dan de aanschaf van een eerste auto. Eindelijk verlost van het openbaar vervoer, de drukte in de ochtendspits, het gevecht voor een zitplaats in de tweede klas, als je de trein al haalt. Nee, dat is nu allemaal achter de rug. Maar bij dit nieuwe gemak komt ook een en ander kijken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door:

Een eigen auto is in de eerste plaats een belangrijke investering in jezelf. Je kunt eindelijk zo snel mogelijk van A naar B; bijvoorbeeld voor een weekendje weg, of op bezoek bij verre familieleden. Maar met die vrijheid kost wel het een en ander. Vaak wordt gezegd dat een eigen auto duur is. Maar je wil natuurlijk niet te veel betalen.

Abboneer op een lidmaadschap

HP/De Tijd heeft een gratis app

Ontvang dagelijks actuele achtergrond, opinie en inspiratie op het nieuws op uw smartphone of tablet. Lees de actuele columns van onze website, blader door de laatst verschenen nummers en krijg exclusief toegang tot eerdere edities.

Download de app

Aan de stijgende benzineprijs, of de wegenbelastingen kun je zelf weinig doen, maar wat wel mogelijk is, is een goede en voordelige keuze op je autoverzekering.

Waar moet je op letten?

Bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering wordt onder meer gevraagd naar het aantal schadevrije jaren. Ook is de hoogte van de premie afhankelijk van je woonplaats en je leeftijd. Uit onderzoek blijkt namelijk dat jongeren vaker betrokken raken bij schade aan een auto.

Er zijn drie dekkingen waaruit je kunt kiezen bij het aanvragen van een verzekering. De WA (Wettelijke aansprakelijkheid); de WA+ of beperkt Casco, die ook schade van buitenaf dekt zoals hagelstenen of omgevallen bomen, en de allrisk: schade die je zelf aan je auto toebrengt, wordt daarmee ook vergoed.

Ook moet je standaard een eigen risico dekken bij je autoverzekering. Het is gemakkelijk over het hoofd te zien, maar een autoverzekering brengt kosten met zich mee. Toch is een goede polis onmisbaar: je wilt natuurlijk wel dat schade aan je auto wordt vergoed. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje: wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer je tegen een overstekend hert aanrijdt?

Beloond voor je goede rijstijl

Wist je dat er verzekeringen bestaan waarbij je beloond wordt voor je rijstijl? Er zijn tal van mogelijkheden voor je verzekering. Je moet ervoor zorgen dat je uitkomt bij de verzekeraar die het best bij jou past. Dat moet natuurlijk ook gebeuren voor de beste prijs. Daarvoor zijn een groot aantal mogelijkheden. Overigens is de keuze van de auto ook al van groot belang: het ene merk is namelijk voordeliger te verzekeren dan het andere. Neemt u bijvoorbeeld een Japanse auto, dan kan de premie aanmerkelijk lager uitvallen.

Ook zijn er nog een aantal aanvullende verzekeringen, die ervoor zorgen dat u zo veel mogelijk bent afgedekt tegen tegenslagen. Zoals de inzittendenverzekering, die je als bestuurder beschermt voor de financiële gevolgen van een mogelijk ongeval. Of de rechtsbijstandverzekering voor automobilisten, wanneer je onverhoopt in een rechtszaak belandt. Ook is het mogelijk om aparte verzekeringen af te sluiten voor zelfrijdende auto’s en oldtimers.

Je kunt een autoverzekering afsluiten op Overstappen.nl. Deze site helpt je een goede keuze te maken. Dat hoeft niet alleen te gaan over een nieuwe auto, maar geldt natuurlijk ook voor de huidige auto. Hierdoor is het mogelijk veel geld te besparen.

Geschreven in samenwerking met Overstappen.nl