Spring naar de content
bron: ANP

Integriteitsonderzoek naar Frans Klein en Raad van Bestuur NPO

De Commissie Integriteit Publieke Omroep (CIPO) doet onderzoek naar de gang van zaken rondom een omstreden nevenfunctie van NPO directeur Frans Klein. Klein was tot 2016 tevens bestuurder van het Britse Bidrio Limited. Volgens NRC een schimmige brievenbusfirma die gebruik maakt van een belastingparadijs. Het CIPO bevestigt tegenover HP/De Tijd dat nu onderzoek wordt gedaan naar de wijze van ‘melden’ van de nevenfunctie en de manier waarop de Raad van Bestuur van de NPO de melding heeft ‘getoetst’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ton F. van Dijk

Frans Klein is als NPO-bestuurder verplicht om al zijn nevenfuncties te melden. De NPO verklaart echter dat hij in zijn ‘compliance-verklaring’ geen melding maakte van zijn directiefunctie bij een Britse brievenbusfirma. De brievenbusfirma is eigenaar van twee BV’s die Thaise restaurants uitbaten in Amsterdam en Almere .

De Raad van Bestuur, bestaand uit voorzitter Shula Rijxman en lid Martijn van Dam (oud-staatssecretaris PvdA), noemde de betrokkenheid van Frans Klein bij de brievenbusfirma in het buitenland een ‘fiscale constructie’ en daarmee een ‘privézaak’.

Ook die beoordeling wordt nu dus door het CIPO onderzocht. Een woordvoerder van CIPO laat weten dat zowel naar ‘de melding’ (het niet melden, TFVD) als ‘de toetsing’ (de beoordeling door de Raad van Bestuur van de melding, TFVD) onderzoek wordt ingesteld.

Daarmee zijn zowel NPO-directeur Frans Klein als de Raad van Bestuur nu onderwerp van formeel integriteitsonderzoek door het CIPO. De woordvoerder bevestigt dat men zelf het initiatief heeft genomen tot het stellen van vragen aan de NPO over de kwestie en dat nog niet duidelijk is hoe lang het onderzoek gaat duren.

Eerder was Frans Klein directeur bij de Vara. Ook daar meldde hij zijn nevenfunctie bij de brievenbusfirma niet. Het CIPO kan niet bevestigen dat ook onderzoek gedaan wordt naar de periode dat Frans Klein werkzaam was als directeur media bij BNNVARA.

Woordvoerder Thijs Verheij van die omroep laat in een reactie aan HP/De Tijd op vragen over mogelijke declaraties van de oud-Vara directeur bij zijn eigen bedrijf weten daar nu geen mededelingen over te doen wegens het lopend integriteitsonderzoek naar de kwestie.

BNNVARA zegt: “Het CIPO (Commissie Integriteit Publieke Omroep) heeft BNNVARA (…) enkele vragen gesteld over het restaurant van Frans Klein. Hier werken wij aan mee en we wachten de bevindingen van het CIPO nu eerst af.”

De woordvoerder van de raad van Bestuur van de NPO bevestigt dat er integriteitsonderzoek wordt gedaan door het CIPO, maar wil er verder niets over kwijt.