Spring naar de content
bron: ANP/Remko de Waal

Geert Dales (50PLUS): VVD-burgemeester Van der Stoel moet weg

Henk Krol werd in maart vrijgesproken van fraude bij de Gay Krant, maar daarmee is de kous nog niet af. De leider van 50Plus gaat gebukt onder de juridische nasleep van het conflict. Geert Dales, de partijvoorzitter van 50Plus is boos: “Henk krijgt volgens de rechter nog ruim 14.000 euro van de Stichting Vrienden van de Gay Krant, maar die weigert te betalen. Een schande,” aldus Dales. De voorzitter van 50PLUS vindt daarom dat Anne Lize van der Stoel – bestuurder van de Stichting – moet opstappen als VVD-burgemeester van Landsmeer. “Die vrouw ontbeert elk gezag voor welk publiek ambt dan ook.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ton F. van Dijk

Onlangs publiceerde een zekere ‘Bart Veenhuizen uit Den Bosch’ een venijnig stukje in de ingezonden brievenrubriek van het Brabants Dagblad over politicus Henk Krol: “Henk Krol van 50PLUS is een handige rakker. Als hoofdredacteur van de Gay Krant heeft hij overheidsgeld aangewend voor privé-doelen.” Waarna de briefschrijver fijntjes benadrukt dat Henk er weer eens ‘mee weg komt’.

Henk Krol is echter door de rechter vrijgesproken van deze aantijging. Hij is dus niet schuldig aan het gebruiken van subsidiegeld voor privé-doelen, zoals ‘Bart Veenhuizen’ beweert. De naam van de schrijver van het stukje staat tussen aanhalingstekens, omdat de man die Henk Krol beschuldigt onvindbaar lijkt. Ook Google levert geen enkele hit op zijn naam en woonplaats.

Voor Kamerlid Henk Krol is het de zoveelste keer dat hij wordt beschuldigd. En daarom is de maat nu vol voor de fractievoorzitter van 50PLUS in de Tweede Kamer. Hij deed op 9 april van dit jaar aangifte wegens laster en smaad tegen ‘Bart Veenhuizen’ en hoopt dat de rijksrecherche, die de zaak ter hand heeft genomen, erin slaagt degene die hem beschuldigt op te sporen en voor de rechter te brengen.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Voor Henk Krol is het de zoveelste keer dat hij wordt beschuldigd. En daarom is de maat nu vol voor de fractievoorzitter van 50Plus in de Tweede Kamer.

De hoofdredactie van het Brabants Dagblad wil vanwege het politieonderzoek naar de mogelijke laster in die krant geen uitleg geven over de journalistieke keuze om een beschuldiging aan het adres van Krol te publiceren, vlak ná een uitspraak van de rechter die het Kamerlid juist vrijpleit.

Henk Krol en 50PLUS zijn het intussen ‘meer dan zat’, zo laat ook partijvoorzitter Geert Dales in een reactie weten: “Omdat deze briefschrijver het heeft over ‘Henk Krol van 50PLUS’ heb ik mij, als partijvoorzitter, ook bij de politie gemeld voor een eventuele nevenaangifte.”

Los van de vraag of ‘Bart Veenhuizen’ ooit door de rijksrecherche wordt gevonden is 50PLUS überhaupt  ‘klaar’ met alle ‘aantoonbaar valse’ beschuldigingen aan het adres van de politiek leider, maar zeker óók met de juridische nasleep daarvan, zo zegt Dales.

Eén van de zaken waar de partijvoorzitter zich met name kwaad over maakt, is het feit dat Henk Krol privé meer dan 80.000 euro aan advocaatkosten heeft moeten maken. Dit om zich te verweren tegen – naar nu volgens de rechter blijkt – onterechte aantijgingen.

Eén van de zaken waar de partijvoorzitter zich met name kwaad over maakt, is het feit dat Henk Krol meer dan 80.000 euro aan advocaatkosten heeft moeten maken.

De ergernis van Geert Dales richt zich onder meer op de rol van (waarnemend) burgemeester Anne Lize van der Stoel van Landsmeer. Deze ervaren VVD-politica was als bestuurder van de Stichting Vrienden van de Gay Krant volgens Dales grotendeels verantwoordelijk voor ‘onnodige en lichtvaardige’ juridische procedures waarin Henk Krol zich moest verdedigen tegen de beschuldigingen aan zijn adres. 

Van der Stoel en de Stichting Vrienden van de Gay Krant werden door de rechter zelfs veroordeeld tot het betalen van de juridische kosten van Krol. Maar er staat nog steeds een bedrag open van zo’n 14.000 euro aan kosten, dat niet door de Stichting is voldaan, zo staat in een e-mail van de advocaat van Henk Krol, Peter Schouten aan zijn cliënt.

Schouten schrijft aan Krol: “Je had ook nog schade van de juridische kosten, totaal 80.291,91 euro, minus de proceskosten waartoe zij zijn veroordeeld van totaal 30.794,74 euro. Jouw schade bedraagt dus 49,5 duizend euro aan niet door de rechtbank toegewezen proceskosten. Het geeft goed weer hoe duur procederen is in Nederland (…) Overigens, zij hebben een bedrag van 14,279 euro nog niet betaald.”

Het geeft goed weer hoe duur procederen is in Nederland

Henk Krol zegt over de kosten van juridische procedures die tegen hem zijn gevoerd: “Ik heb de afgelopen jaren iedere maand een bedrag afbetaald aan m’n advocaat. Vorige maand was de laatste termijn. Ik heb echt de eindjes aan elkaar moeten knopen. Ik ben niet zielig, maar ik ben al jaren niet op vakantie geweest. Ik heb echt onder deze zaak geleden, niet alleen emotioneel, maar ook financieel.”

Een boze partijvoorzitter Geert Dales: “Men heeft Krol daarmee op hoge kosten gejaagd en zijn reputatie zwaar beschadigd. In ieder mediabericht over die zaak dook het woord ‘fraude’ op. En dat zal ook wel zo blijven, vrees ik. Als voorzitter van 50PLUS voel ik me daarvoor medeverantwoordelijk. Daarom heb ik mij actief in deze kwestie gemengd en Van der Stoel benaderd. Ondanks toezeggingen tot terugbellen tot dusverre allemaal zonder enig resultaat. Als je zoveel ellende hebt veroorzaakt en alle rechtszaken hebt verloren moet je manmoedig de gevolgen aanvaarden. Desnoods uit eigen zak. En als die zak leeg is ga je maar geld bij de bank lenen of je huis verkopen.”

Als je zoveel ellende hebt veroorzaakt en alle rechtszaken hebt verloren moet je manmoedig de gevolgen aanvaarden. Desnoods uit eigen zak.

Partijvoorzitter Geert Dales van 50PLUS – zelf oud VVD-burgemeester van Leeuwarden – wil nu dat commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk, ingrijpt: “Dat een zittende burgemeester zich zoiets meent te kunnen veroorloven en denkt dat ze met haar onbeschofte gedrag en het niets van zich laten horen wegkomt vind ik hoogst zorgwekkend. Mij lijkt dat Commissaris van de Koning Van Dijk in Noord-Holland deze burgemeester per direct moet vervangen. Die vrouw ontbeert toch elk gezag voor welk publiek ambt dan ook.”

Advocaat Oscar Hammerstein van de Stichting Vrienden van de Gay Krant bevestigt dat de stichting door de rechter is veroordeeld tot het betalen van juridische kosten aan Henk Krol. Hij zegt: “Voorzover dit niet betaald is, komt dat omdat er geen geld meer is bij de Stichting. De enige die overigens wéét waar het geld is gebleven is Henk Krol zelf.”

In een reactie hierop zegt Henk Krol. “Dit is echt onzin. Toen ik wegging bij de Stichting heeft de boekhouder van Anne Lize van der Stoel alles gecontroleerd. Die heeft daarop vastgesteld dat de administratie in orde was. Er stond toen ook nog gewoon geld op de rekening. Mij valt dus niets te verwijten en dat heeft de rechter ook bevestigd. Iedere suggestie die anders luidt, is ronduit kwaadaardig.”

Voorzitter Geert Dales voegt daar nog aan toe: “Je als procederende stichtingsbestuurder beroepen op ‘geen geld in kas’ is mij te makkelijk. Het tij in deze zaak moet drastisch gekeerd worden en de ‘aanklagers’ dienen ongelijk te bekennen, publiekelijk spijt betuigen en de kosten te vergoeden. Tot dat is bereikt, zal ik in het belang van Henk Krol en 50PLUS niet rusten.”

Burgemeester Anne Lize Van der Stoel van Landsmeer heeft niet gereageerd op het verzoek van HP/De Tijd om terug te bellen en haar visie op de zaak te geven.

Volg Ton F. van Dijk ook op Twitter: @tonfvandijk