Spring naar de content
bron: Hollandse Hoogte

Borrelen in Brussel: een bezoekje aan het front

De EU is voor de meeste Nederlanders een ver-van-mijn-bedshow. Mede daardoor laten we ons vaak door andere landen de kaas van het brood eten. Op bezoek bij onze jongens (en meisjes) in Brussel. ‘De Duitsers zeggen gewoon: soviel müssen wir haben.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bert Nijmeijer

Een Europarlementariër heeft een druk, maar leuk leven. Hij of zij is de hele dag in touw. En ook voor het eten neemt hij soms net te weinig tijd (om de analogie met de klassieke commercial van de na een maagtablet weer kwiek over obstakels springende truckchauffeur af te maken). Gelukkig is het Europees Parlement gevestigd in het bourgondische Brussel en in Straatsburg in de Elzas, waar zorg voor de inwendige mens ook een regionaal speerpunt is. 

Het is hard werken, een werkweek van zeventig à tachtig uur is niet ongewoon. Een flink deel ervan speelt zich af in een professionele schemerzone van lunchoverleg en wandelgang, terrasmeeting, diner, receptie, borrel, de meeste ervan gratis, of te declareren als onkosten. Door de agenda van een Member of the European Parliament (MEP) loopt, tussen de commissies, vergaderingen en stemmingen door, een rode draad van natjes en droogjes. Het is voortdurend bal.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap