Spring naar de content

Curcumine tegen kanker

De in India populaire gele specerij curcumine lijkt in wetenschappelijke experimenten effectief te zijn ter voorkoming en bestrijding van bepaalde vormen van kanker. Maar meer onderzoek is geboden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door William Cortvriendt

Kruiden en specerijen gebruiken we meestal om ons eten extra smaak te geven, maar een aantal worden – in uiteenlopende culturen – vooral geroemd om hun geneeskrachtige eigenschappen. Sommige van die claims kunnen best een kern van waarheid bevatten. Planten bevatten immers vele biologisch actieve stoffen, bijvoorbeeld om zich te verdedigen tegen micro-organismen. Soms zijn deze stoffen giftig, om te voorkomen dat de plant kan dienen als voedsel voor dieren.

Een van bekendste en meest veelbelovende kruiden met een mogelijk geneeskundige werking is curcumine, een geel gekleurde specerij die voorkomt in de plant curcuma longa, ook wel turmeric genoemd. Deze specerij heeft sterke ontstekingsremmende kwaliteiten die haar populair maken bij patiënten met gewrichtsklachten. Daarnaast is curcumine een goede kandidaat om ooit te worden ingezet in de strijd tegen kanker. In India wordt curcumine heel veel gebruikt als ingrediënt van curry. In dit verband is het interessant dat er in India tot wel een factor drie minder kanker voorkomt dan in vergelijkbare landen, zoals blijkt uit bevolkingsonderzoek. Het is echter nooit overtuigend wetenschappelijk aangetoond dat dit door curcumine komt.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap