Spring naar de content
bron: Hollandse Hoogte

Intensieve mensenhouderij: op pad met een pakketbezorger

Toen PostNL een paar jaar geleden besloot pakketbezorgers in het vervolg alleen nog maar in vaste dienst te nemen, leek hun arbeidspositie aanzienlijk verbeterd. Maar dat geldt niet voor alle bezorgers. Op pad met een van de koelies van de 21ste eeuw. ‘Ga je niet akkoord met dalende tarieven, dan is het: voor jou vijf anderen.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Smit

Eind april, Arnhem, Spijkerkwartier. “Who’s ei na e porta?!” Vanuit de gang achter een openstaande deur klinkt een zware basstem in het Papiaments wanneer Henk Huisman aanbelt. Huisman is pakketbezorger; hij heeft een pakje voor de vrouw des huizes. Wie er bij de deur is, luidt de vraag. Even later staat er een stevige, gekleurde rastaman in de deuropening. Als hij Huisman ziet, verschijnt er een brede grijns op zijn gezicht: “Dankjewel man, dankjewel!”

Huisman (60) – potig, kalend, voormalig dakdekker – is kind aan huis in de wijk. Al bijna dertien jaar meandert hij met zijn witte Man Tge-bestelbus iedere week vijf dagen door de voormalige rosse buurt van de stad. Die bus is meestal afgeladen. Zo ook deze vrijdag voor Koningsdag.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap