Spring naar de content

Saskia Dekkers: ‘Voor ieder land heb ik een Twittergroep’

De Europese Verkiezingen van dit jaar hebben veel stof doen opwaaien, zo ook in de Twitterverse. HP/De Tijd vroeg aan Saskia Dekkers, Europa-correspondent voor Nieuwsuur, hoe zij omgaat met de drukke wereld van sociale media. Ook heeft ze sinds kort een eigen YouTube-kanaal, waar ze haar reportages op post.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Leon Kleinveld

Wat is uw laatst verstuurde WhatsApp?

“Dat was naar een Franse loodgieter, aangezien we op dit moment geen warm water hebben in ons huisje daar. Het is daar voor de Fransen heel lastig te bellen naar Nederland omdat het zo duur is, daarom doen we communicatie via WhatsApp.”

Waar verwijst uw laatst gedeelde link naar?

“Dat was een link naar een artikel van Politico Europe, waarin een overzicht te vinden is van de uitslagen van de recente verkiezingen.”

Welke groepschat zou u liever vandaag dan morgen verlaten?

“Geen enkele, ik zit een of stuk of vier, vijf van dat soort groepen en mij de meeste heb ik de chats op stil gezet. Niet omdat ik niet in die groep wil zitten, maar omdat het anders te druk wordt in mijn telefoon. Als ik zie dat er plotseling tien berichten zijn geplaatst in een van de groepschats, dan kijk ik of er iets belangrijks is dat ik heb gemist.”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Wie is uw favoriete Twitteraar?

“Da’s een lastige, want die heb ik eigenlijk niet, dat komt vooral door de manier waarop ik Twitter gebruik. Ik heb voor elk land een bepaalde groep aangemaakt waar ik lokale Twitteraars in stop. Dat zijn interessante mensen, ook collega-journalisten, die veel over hun eigen land tweeten. Als ik voor mijn werk naar bijvoorbeeld Groot-Brittanïe moet, dan ga ik me focussen op de GB-groep.”

Wat is uw favoriete Instagram-account?

“@frederike_dekkers. Dat is het account van mijn zus. Waar ze #dailydrawings post. Ook al slaat ze erl eens een week over hoor.”

Wanneer was uw laatste Tindermatch?

“Dat heb ik nooit gedaan.”

Wie heb je onlangs ontvriend op Facebook?

“Ik zit niet op Facebook. Niet omdat ik Facebook niet leuk vindt, hoor. Ik zit al veel op sociale media en Facebook past er gewoon niet meer bij. Ik heb al zoveel te doen op een dag en van die dag kijk ik het grootste gedeelte van die tijd al naar schermen. Facebook zou simpelweg te veel worden en me nog meer afleiden.”

En wie heeft u onlangs online gestalkt?

“Gestalkt? Ik zou niet op het idee komen om dat te doen.”


Welke app zou u aan andere aanbevelen?

“Dat zijn meerdere radio-apps, ik vind het leuk om te luisteren naar de radio van een land waar ik op dat moment niet ben, zo blijf ik toch op de hoogte van het nieuws. Daarnaast vind ik het ook fijn om in de auto podcasts als Nooit Meer Slapen te luisteren.”

Wat was uw hoogste telefoonrekening?

“Oh, god, dat was ongeveer €1.050. Ik kreeg die op de mat nadat ik voor werk in Servië zat. Ik had niet door dat Servië niet bij de EU-roaming hoorde, waardoor de kosten flink opliepen. Toen was net een vriend van me overleden. Daardoor belde ik met veel mensen, wel urenlang. Ook omdat ik terug wilde. Ik schrok me kapot toen ik die rekening zag. “

Wat hoopt u dat het internet gauw over u vergeet?

“Er staat nog een hele oude foto van mij op mijn Wiki-pagina, toen ik net begonnen was bij het Jeugdjournaal. Ik heb nooit moeite gedaan om die foto weg te laten halen. Destijds was ik net 23 en die persoon ben ik helemaal niet meer.”