Spring naar de content
bron: Paul Tolenaar

‘Tegen mij heeft een prostituee nooit gezegd: ik vind dit heel leuk’

Afgelopen april werden 40.000 handtekeningen aangeboden aan de Tweede Kamer: het kopen van seks moet strafbaar worden. Geduchte tegenstanders hoogleraar Ine Vanwesenbeeck en onderzoeksjournalist Renate van der Zee gaan erover in gesprek. ‘Oké, dat je een leugenaar zou zijn, neem ik terug.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nathalie Huigsloot

Deze maand geen driegesprek maar een tweegesprek. Over de derde gast werden hoogleraar Ine Vanwesenbeeck en onderzoeksjournalist Renate van der Zee het niet eens. Een sekswerker was het idee. “Ik mag aannemen iemand van Proud?” vroeg Vanwesenbeeck, hoogleraar binnen de afdeling Seksuele ontwikkeling, diversiteit en gezondheid aan de Universiteit Utrecht. “Dan doe ik niet mee,” reageerde Van der Zee, die maanden in een opvang voor slachtoffers van mensenhandel werkte en veel over het onderwerp prostitutie publiceerde, waaronder het boek De waarheid achter de Wallen. “De sekswerkers van Proud zeggen allemaal dat het zo’n leuk beroep is, dat is niet representatief.” Allebei dan een sekswerker meenemen, en er een viergesprek van maken? “Dat wordt te veel gekrakeel. Dan heb ik liever officier van justitie Warner ten Kate, die veel met mensenhandel te maken heeft,” stelt Van der Zee voor. Te veel uit het ‘kamp’ van Van der Zee, vindt Vanwesenbeeck, dat geeft een scheve situatie. “Is Iemand van Atria misschien een idee?” 
Ook niet neutraal, vindt Van der Zee.
Met z’n tweeën dus.

Het begon al tamelijk gespannen.
Van der Zee: “We hebben natuurlijk eerder pittige discussies gehad in het openbaar.”
Vanwesenbeeck: “Wij zijn absoluut rabiate opponenten op deze kwestie.”
Van der Zee: “Ik had het gevoel dat jij mij in je opiniestuk in de Volkskrant persoonlijk probeerde aan te vallen. Ik heb jouw dissertatie gelezen, ik vond dat een goed onderzoek, maar dát vond ik wetenschapper-onwaardig.”
Vanwesenbeeck: “En ik voelde me fout geciteerd in het opiniestuk dat jij daarvóór in de Volkskrant schreef. Vandaar dat ik vond dat ik het recht had om te zeggen dat je de leugen, overdrijving en stemmingmakerij niet schuwt.”
Van der Zee: “‘Zoals we van haar gewend zijn,’ schreef je erbij.”
Vanwesenbeeck: “O ja, die zin was ik vergeten. Maar goed, ik was ook echt kwaad. Zo wil ik niet dat mijn werk gebruikt wordt, dacht ik.”
Van der Zee: “Ik heb ook weleens meegemaakt dat mijn werk op een andere manier werd gebruikt dan ik wilde, en toen heb ik de journalist in kwestie gewoon opgebeld. Heb je overwogen om dat te doen?”
Vanwesenbeeck: “Nee, daar had ik helemaal geen zin in. Op dat moment zag ik totaal geen heil in een rechtstreekse discussie. Wat dat betreft is het bijzonder dat we nu samen aan tafel zitten. Ik ben alleszins van plan om er het beste van te maken. Maar heel lang heb ik gedacht dat het nutteloos is om in discussie te gaan met iemand die zo’n totaal ander gedachtegoed aanhangt. Leugenaar is natuurlijk een enorm zwaar woord. Dat moet te maken hebben met het feit dat ik echt vind dat door jouw bril de waarheid niet gezien wordt zoals die is. Dat heeft gemaakt dat ik dat woord gebruikte, in de woede van het moment. Ik laat me zelden zo scherp uit, dat is eigenlijk helemaal niets voor mij.”
Van der Zee: “Maar je zegt niet: ik bied mijn excuus aan voor het feit dat ik jou als leugenaar heb neergezet.”
Vanwesenbeeck: “Oké, voor leugenaar misschien wel. Maar woorden als overdrijving en stemmingmakerij neem ik niet terug. Daar sta ik nog steeds achter.”
Van der Zee: “We zijn al verder gekomen dan ik had gehoopt. Weet je, ik heb geen zin meer om rollend over straat te gaan, ik wil nu eigenlijk een verbinding zoeken.”
Vanwesenbeeck: “Dat zou mooi zijn, maar wij zijn niet de enige twee die in dit debat tegenover elkaar staan. Het is een uitermate controversieel onderwerp binnen het hele feminisme. Er zijn twee totaal verschillende benaderingen van dit fenomeen. We hebben een flinke opdracht. Ik ben benieuwd waar we over anderhalf uur staan.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap