Spring naar de content
bron: Shutterstock

De donkere kant van bevolkingsonderzoek. ‘Preventie kan schadelijk zijn’

Natuurlijk is het goed om er vroeg bij te zijn bij bepaalde ziektes, om erger te voorkomen. Maar bevolkingsonderzoeken zorgen ook voor veel onnodige behandelingen, met alle leed en schade van dien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door William Cortvriendt

Het vroegtijdig opsporen van ziekten en zo mogelijk preventief wegnemen en desnoods behandelen van gezondheidsrisico’s is een principe waar ik zelf volledig achter sta. We kunnen hierbij denken aan vaccinaties, het behandelen van verhoogde bloeddruk en bevolkingsonderzoeken naar bijvoorbeeld borstkanker en dikke darmkanker. Maar er ontstaat steeds meer discussie over wat we nu wel en niet moeten doen, omdat dergelijke vroegtijdige acties vaak een groot deel van de bevolking blootstellen aan onderzoeken en vervolgbehandelingen ten behoeve van soms slechts een klein deel van de populatie dat hier daadwerkelijk voordeel van heeft. 

Het bekendste voorbeeld zijn vaccinaties, die voor steeds meer aandoeningen beschikbaar komen, en de geruchten dat deze de oorzaak zouden zijn voor onder meer de sterke toename van autisme. De bewijzen daarvoor zijn echter onvolledig en twijfelachtig en vooralsnog stel ik me op het standpunt dat vaccinaties tegen ernstige ziektes zoals difterie, kinkhoest, tetanus en polio uitermate zinnig zijn. Voor aandoeningen zoals griep dient het vooral selectief te gebeuren bij mensen met een verhoogd risico op complicaties zoals longontsteking. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap