Spring naar de content
bron: ANP

Kernwapens: wie heeft wat?

Het INF-verdrag tussen de V.S. en Rusland is verlopen. Een nieuwe wapenwedloop dreigt. Welke landen kunnen zich in een kernoorlog mengen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sebastian Proos

Het Intermediate-Range Nuclear Forces verdrag (INF) is op 4 augustus 2019 verlopen. Het verdrag werd in 1987 door Amerikaanse president Reagan en Sovjetleider Gorbachov afgesloten om het paraat maken van raketten met middellange afstandscapaciteiten te verbieden.  Zowel Poetin als Trump zagen er geen heil in om het verdrag te verlengen, waardoor de dreiging voor een totale nucleaire oorlog weer dichtbij lijkt. En Rusland en de V.S. zijn niet de enigen die een gevaar opleveren. De mensheid is nog altijd in staat om zichzelf en de planeet te vernietigen door middel van de kernbom, maar welke landen zijn daartoe in staat?

  • Rusland

De Russen hebben met een arsenaal van 6.490 kernkoppen het grootste aantal nucleaire wapens in bezit. Er zijn echter slechts 1461 gebruiksklaar, de rest staan in opslag of worden onklaar gemaakt. Rusland heeft 524 langeafstandsraketten, onderzeeërs en gevechtsvliegtuigen die uitgerust kunnen worden met kernkoppen. Vladimir Poetin komt over als een koelbloedig, beheerst leider die niet impulsief op de rode knop zou drukken. Rusland heeft echter wel een aandeel in huidige conflicten in het Midden-Oosten. Zo zou een oorlog met Iran of een andere bondgenoot van de Russen mogelijk een nieuw risico zijn op een nucleair conflict.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee
  • Verenigde Staten van Amerika

De V.S. heeft met 6,185 kernkoppen het op één na grootste arsenaal op de wereld. Hiervan zijn er minstens 1,385 gebruiksklaar. Er zijn 656 langeafstandsraketten en bommenwerpers beschikbaar. De Verenigde Staten is het meest militair agressieve land op aarde. Het heeft in 38 conflicten deelgenomen sinds de Tweede Wereldoorlog, waarvan er drie nu nog steeds bezig zijn. Het is tevens ook het enige land dat ooit kernwapens heeft gebruikt in een militair conflict, namelijk tegen Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Donald Trump, de huidige president, staat bekend om zijn impulsiviteit en heeft al eerder verhulde dreigingen over kernoorlogen gemaakt. 

  • Frankrijk

De Fransen hebben een arsenaal van 300 kernwapens, waarvan er 290 klaar voor gebruik zijn. Frankrijk is sinds 1960 een kernmacht, en heeft haar laatste kernproef in 1996 voltooid. De Fransen hebben alleen nog nucleaire onderzeeërs in dienst, geen langeafstandsraketten.  

  • China

De Aziatische grootmacht heeft 290 kernkoppen. Hoewel de Chinezen een beleid hebben van “nooit-eerst-schieten” zijn zij bezig met het uitbreiden van hun arsenaal. In 2009 hadden zij 260 nucleaire ladingen. China heeft tevens met hun intercontinentale raketten de mogelijkheid om zo’n kernkop 13,000 km ver te schieten.  Dit betekent dat de Chinezen met gemak Londen, New York, Los Angeles en Moskou kunnen raken.

  • Groot-Brittannië

Het Verenigd Koninkrijk heeft 200 kernkoppen, waarvan er 120 inzetbaar zijn. De Britten hebben vier nucleaire onderzeeërs die kernraketten kunnen afschieten. Het zogeheten Trident-systeem is ondertussen verouderd en aan vervanging toe, wat de Britten 41 miljard pond gaat kosten gedurende het hele vernieuwingsproces.

  • Pakistan

De Pakistanen hebben naar schatting 160 kernkoppen klaarliggen. Het Islamitische land heeft een gespannen relatie met zijn buurland India.  Pakistan heeft de kernbom kunnen ontwikkelen omdat een atoomgeleerde, Abdul Qadir Khan, kennis over uraniumverrijking uit Nederland heeft kunnen smokkelen. Pakistan is in staat om kernkoppen op raketten, vliegtuigen en onderzeeërs te zetten.

  • India

Dit miljardenland heeft ongeveer 140 kernkoppen klaarstaan, eveneens inzetbaar ter land, zee en vanuit de lucht. India heeft net als China een “nooit-eerst-schieten” declaratie. India is bezig met het ontwikkelen van langeafstandsraketten die 12.000 km ver kunnen reizen, maar het primaire doel is uiteraard buurland Pakistan. Met de huidige Agni-V raket van 5000 km bereik kan India zowel Moskou als Beijing raken.

  • Israël

De Joodse staat is het enige land in het Midden-Oosten met vermeende beschikking tot kernwapens, ook al heeft de Israëlische overheid dat nooit bevestigd. Israel’s Jericho III raket heeft een bereik van in ieder geval 6500 kilometer, en potentieel zelfs tot 11,500 km. Dit betekent dat alle directe dreigingen in de omgeving van Israël gebombardeerd kunnen worden. Het is onwaarschijnlijk dat Israël daadwerkelijk kernwapens zal inzetten in een conflict, tenzij Iran ook nucleaire capaciteiten ontwikkelt.

  • Noord-Korea

Dit afgesloten Aziatische land is de nieuwkomer op de lijst van kernmachten. De eerste succesvolle ondergrondse kernproef was in 2006, waarna er meerdere succesvolle proeven volgden. Het dictatoriale regime zou beschikking hebben over minstens 30 kernkoppen. Noord-Korea is eveneens in staat om verre afstanden te bereiken met hun raketten, waarbij de Hwasong-15 theoretisch in staat is om 13,000 km af te leggen, waarmee het Amerikaanse vasteland bereikt kan worden. Vooralsnog lijkt Kim Jong-un niet daadwerkelijk van plan om een atoomoorlog te initiëren, aangezien dit ook een gegarandeerde vernietiging van zijn land zou betekenen. De communistische monarchie lijkt vooral bezorgd te zijn over het behoud van zichzelf en gebruikt de nucleaire bom als een verzekering tegen een NAVO-invasie.