Spring naar de content
bron: ANP

Peter Brusse: ‘Polderen hebben de Engelsen nooit geleerd’

Het is alweer tientallen jaren geleden dat Peter Brusse correspondent in Londen was, maar die gekke Engelsen hebben hem nooit meer losgelaten. Hij schreef onlangs nog een boek over ze: Ach, Engeland. Intussen stevent het land met de nieuwe premier Boris Johnson af op een harde brexit op 31 oktober. ‘Uiteindelijk zullen de Engelsen toch weer het vasteland op moeten krabbelen.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Renate van der Zee

Toen Peter Brusse in 1964 als correspondent naar Londen vertrok, vond de toenmalige HP-hoofdredacteur G.B.J. Hiltermann dat een idioot idee. “Naar Londen?” riep hij uit. “Dat is volledig afgelopen! Engeland heeft niets meer te betekenen in de wereld.”

G.B.J. had vele kwaliteiten, maar gevoel voor de Britse tijdsgeest behoorde daar niet toe. Want de stad waar Brusse zich vestigde, was bezig de hipste plek ter wereld te worden, het legendarische swinging London, waar de Beatles aan hun onstuitbare opmars begonnen, Mary Quant – of John Bates – de minirok uitvond en kunstenaars als David Hockney furore maakten met popart. Carnaby Street was the place to bevoor iedereen en alles wat maar hip of happening was. “Het was een totaal andere wereld, waar alles kon en alles mocht. Ik vond het allemaal heerlijk,” herinnert Brusse zich. “En die kunstenaars waren allemaal gewoon benaderbaar. Je kwam bij hen over de vloer.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap