Spring naar de content

Thierry Baudet meldde vluchten privéjet niet aan Kamer

FvD-Kamerlid Thierry Baudet heeft – volgens direct betrokkenen – minstens twee keer een vlucht gemaakt in de privéjet van een Nederlandse zakenman. Bestemming was onder meer Ibiza, waar de bekende Club Lio werd bezocht. Beide vluchten, die een waarde hebben van vele duizenden euro’s, meldde het FvD-Kamerlid niet in het geschenken- of reizenregister van de Tweede Kamer. De woordvoerder van Baudet spreekt van een privékwestie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ton F. van Dijk

Thierry Baudet vliegt in 2017 en 2018 op uitnodiging van een Amsterdamse zakenman mee in zijn privéjet. Het gaat om een Falcon 900 met registratienummer N707FJ (inmiddels PH-EBR). Een zogenoemde heavy jet die veertien mensen kan vervoeren, zelfs over de Atlantische oceaan. 

Een meerdaagse vlucht met een dergelijk vliegtuig kost gemiddeld vele tienduizenden euro’s. De eigenaar van het privévliegtuig is Fokke de Jong, oprichter van SuitSupply, een bedrijf met 125 vestigingen over de hele wereld, dat maatpakken verkoopt. 

Bekend uithangbord van dit kledingmerk is Buitenhof-journalist Jort Kelder, die daarvoor jaarlijks naar eigen zeggen een financiële vergoeding ontvangt ‘waar ik van kan leven’. Dit voor de naar hem genoemde kledinglijn Jort Collection, die door SuitSupply in de markt wordt gezet.

In het zakenblad Quote, dat Fokke de Jong vorige maand nog uitgebreid fotografeert voor zijn privéjet, relativeert de zakenman zijn relatie met Baudet: “Ik ken Thierry via Jort (Kelder), hij heeft weleens een pak bij ons gekocht. Hij zorgt voor reuring, maar uiteindelijk is het toch een carnavalspartij.” 

Ik ken Thierry via Jort (Kelder), hij heeft weleens een pak bij ons gekocht.

Fokke de Jong

Baudet op zijn beurt zegt over zijn relatie met Fokke de Jong tijdens de verkiezingscampagne in maart 2017 nog tegen HP/De Tijd (als hij wordt gecomplimenteerd met zijn smetteloos blauwe maatpak): “Van Fokke de Jong van SuitSupply, die steunt ons ook!”

Dat die ‘steun’ van Fokke de Jong naast maatpakken ook bestaat uit vliegen met diens privéjet, onder meer naar een nachtclub op Ibiza, vertelt de internationale kledingfabrikant kennelijk niet tegen Quote (‘Hij heeft weleens een pak bij ons gekocht’).

Ook Baudet zélf is niet bepaald transparant over de dure vliegreisjes die hij maakt met De Jong. Op zondag 4 juni 2017 vliegt de privéjet met het kersverse Kamerlid Baudet van Rotterdam naar Ibiza, waar die nacht de exclusieve Club Lio wordt bezocht.

Op zondag 4 juni 2017 vliegt het kersverse Kamerlid Baudet met de privéjet van Amsterdam naar Ibiza, waar die nacht de exclusieve Club Lio wordt bezocht.

Thierry Baudet in Club Lio Ibiza

Baudet verblijft op Ibiza tot maandag 5 juni 2017. Op die dag maakt de privéjet volgens de vluchtgegevens een tussenstop op Maastricht Airport. Oud FvD-woordvoerder Jeroen de Vries bevestigt per email tegenover HP/De Tijd, dat dit ‘speciaal’ voor het FvD-Kamerlid gebeurt.

In Maastricht dient Baudet meteen na aankomst op een politieke bijeenkomst van het Forum voor Democratie in Hotel de L’Empereur aanwezig te zijn. Aanvangstijd 19.30.

Na Baudet in verband met zijn politieke activiteiten in Maastricht te hebben ‘afgeleverd’, vliegt de zakenjet alsnog door naar de eindbestemming Rotterdam, zo blijkt uit vluchtgegevens van Rotterdam Airport.

Op een foto die vermoedelijk direct na aankomst op Ibiza is gemaakt zien we Thierry Baudet, Fokke de Jong, Buitenhof-journalist Jort Kelder en nog een vierde persoon poseren voor de Falcon 900 van de zakenman, die het vliegtuig ook wel zijn ‘witte busje’ noemt. 

Op een foto die vermoedelijk direct na aankomst op Ibiza is gemaakt zien we Thierry Baudet, Fokke de Jong, Buitenhof-journalist Jort Kelder en nog een vierde persoon poseren voor de Falcon 900 van de zakenman.

Poseren voor de Falcon 900 van zakenman Fokke de Jong met Jort Kelder en Thierry Baudet

Uit gegevens van de Tweede Kamer blijkt dat Thierry Baudet het gebruik van de zakenjet niet meldt in het geschenken- of reizenregister, waar Kamerleden opgave doen van giften in natura alsmede hun buitenlandse reizen.

Ter illustratie: andere Kamerleden doen melding – volgens de regels binnen een week na ontvangst – wanneer zij een boek van 25 euro of bijvoorbeeld een ticket voor een concert van de Toppers ter waarde van 75 euro cadeau krijgen.

Affaire Pechtold (D66)

Begin 2016 kwam toenmalig D66-leider Alexander Pechtold in opspraak omdat hij – net als Baudet – verzuimde een vlucht in een privéjet, die hij maakte op kosten van een Rotterdamse zakenman naar Oekraïne, bij de Kamer te melden. 

Deze kwestie groeide uit tot een politieke rel en bracht de D66-politicus behoorlijk in het nauw. De affaire rond de D66-leider vond plaats een jaar vóór de privévluchten van Baudet in 2017 en 2018. Het Forum-Kamerlid was dus een gewaarschuwd man, toen hij besloot de vluchten niet te melden bij de Kamer.

De trips met de privéjet worden tegenover HP/De Tijd bevestigd door senator Henk Otten, die eerder dit jaar met ruzie de FvD van Baudet verliet. Otten zegt in een telefonische reactie: 

“Ik heb er destijds bij Thierry op aangedrongen om zowel de privévlucht naar Ibiza in 2017 als die naar Schotland in 2018 binnen een week te melden bij de Tweede Kamer. Maar Baudet vond dit niet nodig. Ik zal eens kijken of ik nog appjes heb bewaard over die zaak,” aldus Otten, die inmiddels bezig is om een eigen politieke beweging op te zetten samen met voormalig FvD Eerste Kamerleden Jeroen de Vries en Dorien Rookmaker.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Ook De Vries – destijds woordvoerder van Baudet – bevestigt dat de vluchten hebben plaatsgevonden. Hij zegt in een korte schriftelijke reactie op vragen over Baudets reizen met de privéjet: “Ja daar was ik van op de hoogte.”

Uit door Henk Otten teruggevonden WhatsApp-berichten blijkt, dat Thierry Baudet destijds van Otten zowel in 2017 als 2018 het dringend advies kreeg om de vluchten te melden bij de Kamer. Otten noemt het vliegen met de zakenjet een ‘egokick’ van Baudet, die zijn partij ‘in gevaar’ brengt.

Otten noemt het vliegen met de zakenjet een ‘egokick’ van Baudet, die zijn partij ‘in gevaar’ brengt.

Otten schrijft in 2018 vlak voor de tweede privévlucht aan Baudet: “Je begrijpt natuurlijk wel dat je die trip met de privéjet van Fokke moet melden bij de Tweede Kamer. Dit is absoluut meldingsplichtig in het giftenregister. Voor je het weet kom je in een Pechtold-rel terecht. Ik vind het enorm onverstandig en je brengt de partij in gevaar met dit gedrag.”

Henk Otten is bang dat Baudet door zijn reizen niet te melden ‘chantabel’ is. Dit omdat reisgenoot Jort Kelder nauwe contacten onderhoudt met premier Rutte, die als gevolg daarvan kennis zou kunnen hebben van Baudets vluchten met een privéjet en deze informatie op ieder moment tegen zijn politieke opponent Baudet zou kunnen gebruiken.

Otten schrijft daarover aan het FvD-Kamerlid: “Zet jij weer alles op het spel voor een snelle ego-kick. Met Jort Kelder (…) je maakt jezelf chantabel.”

Met Jort Kelder (…) je maakt jezelf chantabel.

Henk Otten

Dit alles vindt plaats in april 2018, wanneer Henk Otten en Thierry Baudet nog geen conflict hebben over de koers van Forum en de twee gewoon samenwerken aan de toekomst van de partij. Van een uit de hand gelopen ruzie tussen de twee politieke kemphanen is dan nog geen sprake.

Baudet reageert onder andere met: “Volgens mij interpreteer je de regels verkeerd. Ik zal het eens aan Khadija vragen.” Hij doelt daarmee op Kamervoorzitter Arib. Die laat echter aan HP/De Tijd weten ‘geen vragen van Baudet’ over diens privévluchten te hebben gekregen.

Volgens mij interpreteer je de regels verkeerd. Ik zal het eens aan Khadija vragen…

Thierry Baudet

De gang van zaken lijkt tevens in strijd met de in mei 2019 vastgestelde interne integriteitscode van Forum voor Democratie. Daarin staat dat FvD-politici ‘transparant en open’ dienen te zijn. In de richtlijn van Forum lezen we de door Baudet ondersteunde opvatting: “Integriteit is een karaktereigenschap die maakt dat iemand eerlijk en oprecht is; niet omkoopbaar of gericht op eigenbelang.”

De vraag is nu hoe reisjes in een kostbare privéjet op uitnodiging van zakenman Fokke de Jong – en het niet melden daarvan – zich tot de integriteitscode van Forum zélf verhoudt.

De woordvoerder van Baudet, Christo Ruijs, laat in een reactie op gedetailleerde vragen van HP/De Tijd het volgende weten:  “Het betreft hier een privékwestie, waar ik op dit moment verder niks over kan zeggen.”

Volg Ton F. van Dijk ook op Twitter: @tonfvandijk