Spring naar de content
bron: ANP/KIPPA JEROEN JUMELET

Beau toont in ‘Beau’ onmiddellijk de warmte die Twan ontbrak

Na Twan Huys en Humberto Tan was de beurt aan Beau van Erven Dorens om de late uurtjes op RTL 4 te vullen. Recensent Hans van Willigenburg keek naar de eerste uitzending.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Hans van Willigenburg

Als de eerste uitzending van de nieuwe late night show op RTL4, Beau, heeft geprobeerd iets anders uit te stralen dan het geflopte RTL Late Night met Twan Huys (iets warmers), dan is dat met vlag en wimpel gelukt. In mijn geheugen is Twan Huys nooit verder gekomen dan een pseudoverhuizing vanuit Nieuwsuur: interviewde de Limburgse ‘golden boy’ brandweermannen, agenten, huismoeders en volkszangers, zeg maar de achterban van RTL4, vanuit eenzelfde onwankelbare zetel en op dezelfde, egale toon waarmee hij bij Nieuwsuur Kamerleden, ministers, burgemeesters, lobbyisten en overige kanonnen uit de politieke dan wel artistieke wereld het vuur aan de schenen legde. Het leek wel of de journalistieke terriër Twan onder RTL-vlag een seizoen lang halsstarrig kraanwater bleef drinken, alles in het werk stelde om zijn oog op de bal te houden, terwijl de RTL-kijker dringend naar een wijntje snakte en bereid was zoete leugentjes te slikken.

Abboneer op een lidmaadschap

HP/De Tijd heeft een gratis app

Ontvang dagelijks actuele achtergrond, opinie en inspiratie op het nieuws op uw smartphone of tablet. Lees de actuele columns van onze website, blader door de laatst verschenen nummers en krijg exclusief toegang tot eerdere edities.

Download de app

Wanneer hij zich online zou aanbieden als trouwambtenaar, zou hij binnen vierentwintig uur vermoedelijk voor een jaar volgeboekt zijn.

In de gisteren gestarte talkshow Beau kregen we geen vragensteller in een stijve stoel te zien, maar een driedimensionale gastheer, genaamd Beau van Erven Dorens. De man die wanneer hij zich online zou aanbieden als trouwambtenaar binnen vierentwintig uur vermoedelijk voor een jaar volgeboekt zou zijn. Of Beau nu met een schoolleider uit Geldermalsen sprak, met een bezorgde moeder van drie kinderen, met gele-trui-drager Mike Teunissen of met het FVD-duo Theo Hiddema en Thierry Baudet, hij raakte ze aan, keek ze in de ogen, vroeg in het geval van Hiddema of hij nog een kussentje nodig had en bekommerde zich, al of niet gespeeld, om het welzijn van zijn gasten. Beau is, kortom, uitgegroeid tot een charmante allrounder terwijl zijn voorganger maar nooit leek los te komen van zijn stille verlangen politieke kanonnen in zijn netten te vangen en gesprekken met ‘gewone Nederlanders’ op z’n best als acceptabele vervangingsarbeid beschouwde.

In tegenstelling tot Twan, begrijpt Beau dat late night televisie geen jacht op een 101-tje bij Teletekst dient te zijn, maar een sfeervol slaapmutsje.

Neem alleen al de subtiele wijze waarop Beau tot twee keer toe aankondigde dat Theo en Thierry in de show zouden verschijnen. Eerst door mee te delen dat ze in de taxi op weg waren naar de studio en tien minuten later door te vertellen dat ze in behandeling waren bij de grime. Zo bouwde hij de spanning netjes op. En wist hij althans deze kijker door één zo’n ellenlang en volkomen gedateerd reclameblok te trekken. Dat Beau het FvD-duo vervolgens niet slachtte of zelfs maar een poging daartoe deed, was natuurlijk omdat hij de slotact van de avond niet met kokende olie wilde overgieten en hij, in tegenstelling tot Twan, begrijpt dat late-nighttelevisie geen jacht op een 101’tje bij Teletekst dient te zijn, maar een sfeervol slaapmutsje.

Conclusie? Op de late avond van RTL4 is het met Beau weer écht laat in de avond. De gladde lokken en vergevingsgezinde glimlach van de knappe kakker vormen de zoetgevooisde toedekking van de dag. Zzzzzzzzzz….  

Onderwerpen