Spring naar de content
bron: Instagram

Dit was grappig toen we nog Hyves hadden. En nu kappen.

Elke week schrijft Alexandra Besuijen over de laatste mode en trends. Deze week over clichéreacties die echt niet meer leuk zijn, vaginanagels en sneakers poetsen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Alexandra Besuijen

Goed voud

Als verwoed gebruiker van sociale media ontkom je niet aan wat kleine ergernissen zo nu en dan. Fout of – erger nog – slordig taalgebruik bijvoorbeeld. Over d’s, t’s en dt’s ga ik het niet eens hebben – het is er bij mij zo ingeramd dat ik me niet kan voorstellen dat je het niet goed doet en anders is er altijd ’t Kofschip nog. Maar dat je ‘na’ en ‘ma’ schrijft in plaats van ‘naar’ en ‘maar’. Wow! Twee hele letters tijdwinst! Of dat je met je ‘bestie gaat chillen vanaaf’. Mag ik effe een teiltje? En ook: dat soort reacties als ‘mag ik effe een teiltje’ – verzin eens wat anders! Tien jaar geleden was het misschien leuk, nu is het uitgekauwd en niet zo heel grappig meer. Wat hebben we nog meer aan clichéreacties? Een onvolledig lijstje:

Een gifje met popcorn als er een beetje gekibbel is. Echt? In 2019? Origineel hoor.

‘Ha catfight!’ als twee vrouwen het oneens zijn. Maar nooit eens ‘ha cockfight!’ als het twee mannen zijn.

‘Ik dacht dat het De Speld was’ bij een krantenartikel dat je onwaarschijnlijk voorkomt. Dat dachten en schreven al 263.647 mensen vóór jou.

‘Vroege (of late) 1 april dit jaar’ bij een ongeloofwaardig bericht. Variatie hierop: ‘Fake News!’

Zie hierboven.

‘Huilie huilie’ en alle variaties daarop. Niet. Leuk. Meer.

Wanneer een kat/hond/cavia wordt aangeboden: ‘Ik zou wel willen, maar….’ Reageer dan niet!

Als je een foto of meme deelt: ik leen/steel/ pik hem even. Lenen, stelen en pikken bestaat niet op sociale media.

Als je een vakantiefoto plaatst: ‘Wat hebben jullie toch een zwaar leven’. Was grappig. Ooit. Toen we nog Hyves hadden.

‘Altijd weer die Finnen’ bij een bericht over criminele allochtonen. Heel leuk bedacht door degene die het voor het eerst gebruikte. Not so much now.

‘Was de azijn in de aanbieding?’ en alle andere azijnvariaties. Op zichzelf aardig gevonden, maar de azijn is inmiddels wat muf.

‘Nee jij trekt volle zalen’ als je je afkeur voor deze of gene laat blijken. Meestal dezelfde mensen die je profielfoto gaan bekijken en daar dan iets lelijks over zeggen.

Of de hashtag #doeslief. Krijg ik de kriebels van. Zo Loesje.

‘Thoughts and prayers’. Eh….?

Een van de raarste, bij elk opsporingsbericht: ‘Gedeeld in Schiedam (of welke plaats dan ook). Want jij hebt alleen maar Facebookvrienden uit Schiedam (of welke plaats dan ook)?

Goed bedoeld, maar ook heel gratuit: ‘Het komt goed’ tegen een zieke. Dat WEET jij helemaal niet!

‘Wil je nu een sticker/ballon?’ Lekker cynisch, daar niet van, maar ook al te vaak gebruikt. Dat kan beter.

Alles met ‘roeptoeteren’. Op zich een geweldig woord als je je dedain voor het zojuist gedebiteerde kenbaar wil maken, maar inmiddels wel aan inflatie onderhevig.

‘Hé gorgeous!’ als iemand een (profiel)foto van zichzelf plaatst. En die persoon naar algemene maatstaven verre van gorgeous ís… ‘Leuke foto’ volstaat.

‘Voud’ of andere opzettelijk verkeerd gespelde woorden bij een post die over taalfouten gaat. Kinderachtig.

En dan de reactie die ook heel goed op bovenstaande van toepassing is: ‘Goed verhaal. Lekker kort ook.’

Ik reken hem goed. En voor wie nu denkt dat ik een ongelooflijk zeikwijf ben: A) klopt en B) ik gebruik een heleboel van deze uitdrukkingen zelf ook. Al zijn ze nog zo voud.

Michael Jackson Popcorn GIF - Find & Share on GIPHY

K*tnagels

Wat hebben vrouwelijke kunstartiesten toch met het damesgeslachtsdeel? Hoe vaak ik dat al niet voorbij heb zien komen in fotoprojecten, gipsafdrukken, sieraden en, godbetert, kutcakes – je wil het niet weten. Is het iets feministisch? Rebels? Choquerends? All of the above? Nu weer de ku(ns)tnagels van schrijverette Alma Mathijsen ontworpen door nagelartieste Frédérique Olthuis. Weliswaar droeg ze die al op het Boekenbal in maart, maar inmiddels door de vage nieuwssite dagelijkseverhalen.nl uitgeroepen tot trend.  Die ze dan uiteraard ‘vaginanagels’ noemt, want het verschil tussen vulva en vagina is nog niet tot de redactie daar doorgedrongen.

Het thema van dat boekenbal was Moeder de vrouw – om dat dan door te associëren naar kutjes op je nagels – ik denk dat Freud daar wel iets van zou vinden. Ik ook. En echt handig lijken ze me ook niet, vooral niet bij het neuspeuteren. Maar goed, beter een kutje op je nagel dan een nagel….afijn, je begrijpt. Maar een trend? Geloof ik helemaal niks van.

Schone schoen

Je hebt mensen die hun sneakers wegflikkeren of onderin de kast proppen als ze vies zijn. Ik noem geen namen, maar ik ken er zo eentje. (Hallo zoon!) Nou is schoonmaken ook een rotklusje, vooral als er kauwgom, hondenpoep en andere smerigheden bij betrokken zijn, maar steeds maar weer nieuwe kopen is wel duur maar niet duurzáám. Daarom ben ik zo blij met dit lieve meneertje dat er zijn beroep van maakt om je gore sneakers weer lekker fris te maken. En zie ik tevens een gat in de markt.

Trainer cleaning pro

Meet the trainer cleaning expert helping to save the environment by combatting fast fashion. 👟♻️(via BBC North West)

Geplaatst door BBC England op Vrijdag 9 augustus 2019