Spring naar de content
bron: ANP

Lachen om Prinsjesdag met Pieter Derks

Wie Prinsjesdag zegt, zegt saai, routineus en voorspelbaar. De organisatoren van het PrinsjesFestival denken daar echter anders over. Tijdens het PrinsjesCabaret nemen cabaretièrs de politiek op de hak. Maar wat er nu eigenlijk zo grappig is aan de derde dinsdag van september en Haagse mores – we vragen het spreekstalmeester Pieter Derks.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Layla Deibert

Wat maakt het leuk om grappen te maken over een statisch evenement als Prinsjesdag?
“Wat hier heel leuk aan is, is dat er ook ministers en Kamerleden in de zaal zitten. Het maakt het zo extra leuk om grappen over ze te maken. Daarnaast is het niet verplicht om per se Mark Rutte te noemen, maar de huis-tuin-en-keukenpolitiek komt wel aan bod.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

U beperkt zich tot politiek Nederland?
“We hebben het over alles dat met politiek te maken heeft. Tijdens de voorstelling zingen Maartje & Kine liedjes over de Brexit, en Vlaamse cabaretier Bert Gabriëls geeft juist vanuit zijn Belgische kijk leuk commentaar op de Nederlandse politiek, en de verschillen tussen Nederland en België.”

Wat voegt zo’n cabaretshow toe aan Prinsjesdag?
“Nou, ik denk dat dit een hele leuke traditie is geworden. Het roept een beetje het oudejaarsgevoel op, maar dan rondom Prinsjesdag. Echt dat terugblikken en vooruitkijken. Maar ook dingen terug laten komen die je al bijna weer vergeten was, waar je dan toch nog even weer aan terug gaat denken.” 

Wat is men zoal vergeten?
“Er gebeurt in zo’n politiek jaar zoveel, dat je sommige namen weer vergeten bent. Dat je niet meer precies weet waarom Mark Harbers (afgetreden staatssecretaris van Justitie en Veiligheid – LD) ook alweer is afgetreden. Juist als je dat na een paar maanden weer hoort, kan het nog belachelijker klinken waar het nou allemaal precies over ging.”

Wat valt u nog op aan Prinsjesdag? Aangezien ieder jaar hetzelfde is.
“Ja, je verwacht er elk jaar weer meer van dan dat het eigenlijk voor lijkt te stellen. Elk jaar wordt er in de aanloop veel spanning gemaakt van: ‘oh, er zijn dingen uitgelekt’, en ‘oh, we weten misschien wel wat er wordt aangekondigd’. Dan ga je toch maar weer naar die toespraak kijken, omdat je benieuwd bent wat de koning te vertellen heeft. En dan blijken het toch weer weinigzeggende teksten te zijn. Dat heb ik met oud en nieuw vaak ook een beetje, dat je er heel lang naartoe leeft. Uiteindelijk doet de grote wijzer een keertje tik, en dat was het. De anticlimax, misschien is dat het wel.”

Tot slot: vertel eens een schuine grap over de baard van de koning.
“Zo, dat is een vrij specifieke opdracht. Haha. Ik heb denk ik wel een grap over Willem-Alexander… Ik ben benieuwd of hij die baard überhaupt nog heeft. Hij is er één keer mee gezien, toch? Dus eh… Daarom durf ik er geen grap over te maken omdat ik niet zeker weet of het zo is. Straks ga ik allemaal dingen zeggen over zijn baard, en dan heeft hij morgen een snor weet je wel…”

Het PrinsjesCabaret met Pieter Derks woont u vanavond nog bij, om 20.15 in het Haagse Diligentia-theater.