Spring naar de content

Ontwikkelingen in de energietransitie

De energiemarkt verandert en dat heeft alles te maken met de Nederlandse ambitie om in 2050 vrij te zijn van fossiele energie. In deze energietransitie moet worden overgeschakeld op duurzame energiebronnen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Die hernieuwbare energiebronnen zijn minder stabiel dan we van fossiele brandstoffen gewend zijn. Fossiele brandstoffen zorgen er voor een langere periode voor dat er een vaste hoeveelheid energie opgewekt wordt. De zachte winter van afgelopen jaar resulteert in meer aanbod dan vraag en dus zagen we de energietarieven dit jaar dalen. Bij zon- en windenergie zijn externe factoren van invloed op het aanbod. Vooruitstrevende oplossingen moeten in de toekomst voorkomen dat opgewekte energie van deze duurzame energiebronnen verloren gaat.

Abboneer op een lidmaadschap

HP/De Tijd heeft een gratis app

Ontvang dagelijks actuele achtergrond, opinie en inspiratie op het nieuws op uw smartphone of tablet. Lees de actuele columns van onze website, blader door de laatst verschenen nummers en krijg exclusief toegang tot eerdere edities.

Download de app

Verduurzaming

Hoewel er op landelijk niveau nog flink werk aan de winkel is om de gestelde energiedoelen te bereiken, wordt er op individueel niveau al steeds vaker voor duurzame energie-oplossingen gekozen. Zonnepanelen, warmtepompinstallaties, elektrisch koken en elektrische auto’s zijn slechts enkele voorbeelden. Ook het inkopen van duurzame energie behoort bij steeds meer energieleveranciers tot de mogelijkheden en weegt ook vaker mee in de keus voor een energieleverancier. Vergelijk je energie en maak daarbij direct een duurzame keuze!

Wees slim

Wie slim om wil gaan met energie, kan op verschillende manieren voordeel behalen. Slimme apparaten, die met een app te bedienen zijn, zorgen ervoor dat je bewuster omgaat met stroom- en gasverbruik. Slimme meters geven daarnaast beter inzicht in het dagelijks verbruik. Dat inzicht zorgt er ook voor dat je in één oogopslag kunt zien of overstappen naar een andere energieleverancier interessant is. Zo verminder je niet alleen je energieverbruik, maar ook je maandelijkse kosten.

Onderwerpen