Spring naar de content
bron: ANP/SUSANN PRAUTSCH

Mano Bouzamour: ‘Wat ik niet vond kloppen, heb ik uit de film gekregen’

Op 10 oktober gaat de De belofte van Pisa in première, de verfilming van Mano Bouzamours gelijknamige schelmenroman uit 2013. We togen naar het Amsterdamse hotel The Hoxton om het glas te heffen met de schrijver.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Robbert van Rijswijk

Zeg, van tevoren zeiden collega-schrijvers tegen u: ‘Ga er maar van uit dat je verhaal volledig wordt verkracht.’ Is die wijze raad nodig gebleken?
“Nee, zij hebben geen gelijk gekregen! Robert (scenarist Robert Alberdingk Thijm – RvR) heeft zelfs verschillende scènes uit het boek naar een hoger niveau getild. Dat was heel gek, ontroerend en bijzonder om te zien.

“Het sleutelwoord is vertrouwen. Literatuur is natuurlijk een andere kunstvorm dan film. Je kunt onmogelijk ieder detail van 285 pagina’s proza vertalen naar het witte doek. Ik heb daarom heel bewust vanaf het begin gezegd tegen Robert: ga los, bouw scènes uit, kort ze in, voeg personages toe of jas hen eruit. Ik wilde echt niet als een idioot in zijn nek hijgen en met een rode pen door het script gaan. Van het boek ben ik de regisseur, ben ik de grimeur, artdirector, de fucking alles, maar de film is van de regisseurs, de acteurs, van de cameramensen, van ons allemaal. Daarom moet je de film ook echt door die gasten laten maken. En ik ben heel blij hoe dat zich heeft ontvouwen en hoe Robert het verhaal heeft geconstrueerd. Het was een geweldige ervaring. Ik zag mijn eigen personages gewoon tot leven komen! Welke schrijver kan dat zeggen?”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap