Spring naar de content

Blackfishing: doe gewoon alsof je een kleurtje hebt voor de likes

Wekelijks schrijft Alexandra Besuijen over de laatste mode en trends. Deze week over het fenomeen blackfishing, naakte brandweermannen en een jacuzzi voor je genitaliën.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Alexandra Besuijen

Zwartvissen

Er waart weer eens een eigenaardig fenomeen door het toch al zo door merkwaardige fenomenen geplaagde Instagram: het zogenaamde blackfishing. En nee, dat is niet je hengeltje uitgooien zonder vergunning, maar het jezelf doen voorkomen als donkerder dan je bent. Met andere woorden: blanke meiden die doen of ze bruin zijn. Ze poseren met donkere foundation en ingevlochten haar en zien er uit als de gemiddelde figurante in een hiphopclip.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Waarom je dat zou willen? Daar weet Twitter wel antwoord op: het is #niggerfishing – je voordoen als zwart om een zwarte man binnen te hengelen (dus toch dat hengeltje). Want die schijnen dat leuk te vinden. Kijk maar naar Kim en Kanye. Hmmm….

Alleen al vanwege de hoeveelheid make-up die je op je snuit moet smeren, zou ik het niet in mijn hoofd halen, maar wetende dat grote oorringen en cornrows al als culturele toe-eigening worden getypeerd, moet je toch wel een ontzettende troel zijn om te denken dat je daar mee wegkomt. En dat kom je dus ook niet, want de dames worden behoorlijk ge-out op Twitter. Vooral het Zweedse ‘fotomodel’ Emma Hallberg moet het ontgelden. Volgens de (vooral bruine vrouwelijke) twitteraars is het je reinste blackface – niet per se om zwarte mensen belachelijk te maken, maar wel om er over hun rug likes of geld mee te verdienen. Wel de lusten, maar niet de lasten als het ware.

Een nieuw verschijnsel is het niet – een paar jaar geleden kwam aan het licht dat Rachel Dolezal, presidente van haar plaatselijke NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) helemaal niet zwart was, maar caucasian. Dat was het einde van haar presidentschap en het begin van heel veel ellende en dreigpost. Toch identificeert ze zichzelf nog steeds als zwart en heeft ze zelfs de naam Nkechi Amare Diall aangenomen. Voorheen was ze parttime werkzaam op de Eastern Washington University, waar ze Afrikaanse en Afro-Amerikaanse kunstgeschiedenis gaf. Tegenwoordig is ze kapster. Misschien kan ze aan de slag bij de zwartvissende meisjes op Instagram…?

Rachel Dolezal

Brand!

Het is weer eind oktober, tijd voor de blotegoededoelenkalenders. De wat? Kalenders waarin bepaalde beroepsgroepen naakt poseren ten behoeve van een of ander goed doel. Ooit gestart door een aantal keurige Engelse dames, die in hun blootje poseerden voor een kalender waarmee geld ingezameld werd voor een bankje ter nagedachtenis van een hunner overleden echtgenoot. Het werd een enorm succes. Die kalender dan, niet die man want die was dus dood. Er is nog een fijne film over gemaakt, Calendar Girls, met daarin de top van de oudere Britse actrices.

Inmiddels kun je je hele muur volhangen met dat soort kalenders, maar mijn favoriet is toch wel die van de Australische brandweermannen.

Bloody hell! Noem me maar seksistisch, maar wat een streling voor het oog zijn deze knapen. Dan is het met mijn plaatselijke brandweer maar behelpen. En dan nog met die fijne dieren erbij! Ik weet wel wat ik aan Sinterklaas vraag dit jaar. En waar zijn mijn lucifers?

Ballenbad

En nu we het toch over Sinterklaas hebben; als je nog een cadeautje zoekt voor ‘de man die alles heeft’ denk dan eens aan de Testicuzzi. Een mini jacuzzi voor je ballen. Begonnen als een borreltafelgrapje, maar uiteindelijk echt uitgevoerd met behulp van een 3D-printer. Een vierkant badje met een siliconenkussentje voor de piem en twee eivormige holtes voor de ballen. Met warm water erin en een paar batterijen genoeg voor urenlang bubbelpret.

Nou heb ik zelf niet van die dingen, maar ik kan me voorstellen dat bijvoorbeeld paardrijders en wielrenners hier echt van zullen gaan genieten. Of skinnyjeansdragers. Verkrijgbaar in zwart, wit en zelfs puur goud. Die laatste kost 10.000 en er zijn er maar vijftig van gemaakt, dus opschieten, anders zijn ze op.

Overigens, ik vind het best knap dat ik het over blackface én Sinterklaas gehad heb, zónder de naam Zwarte Piet te noe….aaaaahhh fuck!