Spring naar de content

Recensie: ‘Alle tijd’ van Ronald Giphart

Ronald Giphart keert terug naar bekend terrein.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Thomas van den Bergh

Al eerder schreef Ronald Giphart over mannenvriendschappen, maar niet eerder deed hij dat zo aandachtig en doorvoeld als in zijn nieuwe, kloeke roman Alle tijd. Zes studenten ontmoeten elkaar stomtoevallig op een Utrechtse brug in 1989. Een paar jaar later besluiten ze een eigen bier te gaan brouwen. In het romanheden staan ze op het punt hun inmiddels succesvolle product te verkopen aan een grote bierbrouwer.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De roman vertelt wat er in de tussentijd allemaal met Luciën, Jonas, Gregor, Mike, Cola en Berend gebeurde. Liefdes en relaties, overspel, reizen, een zelfmoordpoging, een dood kind, een brouille, ziekte en dood – het komt allemaal in fragmenten voorbij. Dat alles gelardeerd met gedachten en citaten over het wezen van de vriendschap.

Waar zijn vroegere romans weleens vastliepen in een teveel aan melige bravoure, weet Giphart hier de balans tussen ernst en luim beter te bewaken. Alle tijd is een vakkundige en bij vlagen meesterlijke vertelling over de mysterieuze saamhorigheid van een groep mannenvrienden.

Onderwerpen