Spring naar de content

Recensie: ‘Het laatste seizoen’ van Arthur van den Boogaard

Uit de Cruijff-biografie van Arthur van den Boogaard verrijst Johan Cruijff als een bemoeial.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Thomas van den Bergh

Het gold als de meest onwaarschijnlijke transfer ooit. En toch gebeurde het, op 15 juni 1983. Johan Cruijff tekende voor aartsrivaal Feyenoord.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Er is al veel geschreven over Cruijff, erg veel, maar zijn laatste seizoen als actieve speler in Rotterdam was nog niet eerder zo gedetailleerd gereconstrueerd. Sportjournalist Arthur van den Boogaard wisselt hoofdstukken over het jaar waarin Cruijff Feyenoord voor het eerst sinds 1974 weer een landskampioenschap bezorgde af met hoofdstukken waarin de voorgeschiedenis in losse brokken wordt geschetst: de gouden Ajax-jaren, het succes in Barcelona, het zakelijke failliet, de rol van schoonvader Cor Coster, de gang naar Amerika, de terugkeer naar Amsterdam, de snelgroeiende onvrede over de hoogte van Cruijffs salaris aldaar. Uit wraak over het niet-verlengen van zijn contract stak hij toen over naar Rotterdam. The rest is history.

Door die alternerende hoofdstukken slaagt Van den Boogaard erin spanning op te bouwen over een laatste seizoen waarvan de afloop toch allang bekend is. Zijn portret van Cruijff als bemoeial en faalangstige neuroot is overtuigend. Een welkome aanvulling op de Cruijff-bibliotheek.