Spring naar de content

Wie leidt straks het CDA?

Welke sterke man of vrouw gaat de kar van het CDA trekken – en wordt daarmee wellicht de volgende premier? Komend jaar wordt dat bepaald. Wordt het 'mensenmens’ Mona Keijzer, ‘tussenpaus’ Pieter Heerma, de sympathieke Hugo de Jonge of toch de zuinige maar populaire Wopke Hoekstra?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Zo’n lijsttrekkersverkiezing is altijd een mooi feestje voor de democratie. Maar het is ook linke soep, want voor je het weet ontaardt het in een richtingenstrijd die, als ze niet het gevaar van afsplitsingen in zich draagt, dan wel tot geruzie en moddergooien kan leiden. Daar zit geen mens op te wachten, laat staan de kiezer. Maar achter die lijsttrekkersverkiezing woekert in CDA-kringen een andere, veel wezenlijker vraag: wat hebben wij in het huidige, losgezongen tijdsgewricht in hemelsnaam te vertellen wat electoraal de moeite waard is? 

De gedachten gaan eerst even terug naar het voorjaar van 2010, toen het CDA in crisis verkeerde over de vraag of men wel of niet in een kabinet moest stappen met gedoogsteun van de PVV van Geert Wilders. Uiteindelijk stemde zestig procent van de achterban voor deelname; dertig procent was tegen, tien procent onthield zich. Die zestig procent riep zichzelf uit tot winnaar, maar die dertig voelde zich de morele winnaar. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap