Spring naar de content
bron: Andere Tijden/VPRO

De ragebollen van Nico Wegter en ander gezichtshaar

HP/De Tijd keek afgelopen weekend naar een portret van Boris Johnson in Andere Tijden en werd geweldig afgeleid. De wenkbrauwen van Nico Wegter, oud-woordvoerder van de Europese Commissie; je kunt er niet omheen. En zo is er meer gezichtsbeharing in bekend Nederland.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tristan Theirlynck

Nico Wegter

De naam van de man onder de ragebollen. Woeste grijze luifels golven over het voorhoofd van de oud-woordvoerder van de Europese Commissie, en stoppen pas een paar centimeter van zijn haargrens. De wenkbrauw is een evolutionair trucje, bedoeld om zweet uit het oog te houden, maar niemand zweet zó veel. Als de pony van een oud paard dansten zijn wenkbrauwen over zijn ogen heen terwijl hij – een betrekkelijk interessant – verhaal deed over Boris Johnson. Afleidend is een understatement.

Kader Abdolah

Kader Abdollah met zijn vrouw en snor. Bron: ANP/ROBIN UTRECHT

De man met de zwaarste bovenlip van Nederland – Abdolah heeft de hardstwerkende haarzakjes in de Benelux. De snor van de Turks-Nederlandse schrijver is niet alleen karakteristiek maar is onlosmakelijk verbonden met zijn identiteit als schrijver.

In een interview bij De Wereld Draait Door noemde Özcan Akyol hem al schertsend ‘de man met de snor’. Abdolah zelf is bewust van het belang van zijn snor. Toen AT5 hem vroeg te reageren op de uitlatingen van Akyol zei hij:

“Kijk
het is bijna lente
zwarte snor
grijze snor
ze zijn allemaal mooi
zonder snor kan ik het gewoon niet”

Een poëtische verklaring zoals wij die van een groot schrijver als Kader Abdolah mogen verwachten.

A. L. Snijders

Het haar van Snijders is willekeurig over zijn gezicht verdeeld. Bron: Corbino

Waar het gezichtshaar van collega-schrijver Kader Abdolah zorgvuldig gecureerd is, lijkt het A.L. Snijders (uitvinder en beoefenaar van het zeer korte verhaal) niet zo veel uit te maken. Het gezichtshaar van Snijders lijkt van zijn gezicht af te druipen, als druppels wax van een smeltende figuurkaars. De haartjes springen in schijnbaar willekeurige richtingen uit zijn gezicht, het doet denken aan overwoekerend onkruid in een verlaten achtertuin. Een blik op het gezicht van Snijders is genoeg om te verlangen een Kickstarter-pagina voor hem te starten – zodat de schrijver een trimmer kan kopen.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Ilja Gort (en zijn verwanten)

Ilja en zijn zoon Klaas Gort. Bron: Instagram

Ilja Gort, televisie-wijnboer (La Tulipe) en voormalig muzikant (hij schreef onder andere oorwurm ‘duo penotti twee kleuren in een pottie’) weet hoe hij zich moet verkopen. Zoals Frank Zappa voor hem, heeft hij zijn imago vormgegeven met zijn gezichtshaar. Hij is in drie lijnen te tekenen, en heeft dit ook laten doen voor de labels op zijn wijnflessen. Op deze manier heeft hij zijn snor ingebouwd. “Ik kan die snor echt niet afscheren, anders moeten álle flessenlabels met mijn afbeelding worden vervangen’’, zei hij in 2017 tegen het AD.

In een ogenschijnlijke poging om niet in de schaduw van zijn vaders baard te staan, heeft Gorts zoon zijn scheermateriaal ook opgeborgen. De baard van Klaas Gort is een soort extrapolatie van die van zijn vader. Waar de baard van Ilja losjes en slap als een stervend weekdier over zijn kin hangt, lijkt de baard van Klaas pontificaal (en ietwat fallisch) vooruit te staan. Als deze beweging zich doorzet moeten de Gort-mannen over een paar generaties met een kruiwagen over straat.

Henk Schiffmacher

Tatoeëerder Henk Schiffmacher. Bron: ANP/PAUL BERGEN

De Nederlandse tatoeëerder Henk Schiffmacher – alias: Hanky Panky – heeft een baard als op een kindertekening. De wilderige, dichte haargroei lijkt minimaal zeventig procent van zijn gezicht te bedekken en elke herinnering aan zijn kin permanent te wissen. De baard van Schiffmacher lijkt bijtijds een gesponsorde advertentie voor een Gillette-baardverzorgingskit. Zelf zei hij tegen Vice: “Mijn baard is net klimop aan een gevel, daar zitten vogelnesten in. De sporen van de dag blijven hierin zitten.” We kunnen dus niet zeggen dat hij zich er niet van bewust is.

De baard van de zoon van Ilja Gort mag groot zijn, maar het duurt nog wel even voordat deze Henk Schiffmacher-proporties aanneemt. De baard van Schiffmacher bevat genoeg keratine om de gehele clientèle van een trendy kapsalon van een haarbehandeling te voorzien.