Spring naar de content

De staat van Europa volgens Geert Mak

Twintig jaar na In Europa vond Geert Mak het tijd voor een vervolg: Grote verwachtingen. Het optimisme van destijds heeft plaatsgemaakt voor economische onzekerheid en angst. Een verenigd continent lijkt ver weg.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thomas van den Bergh

Twintig jaar geleden, in het najaar van 1999, voltooide journalist, jurist en socioloog Geert Mak een bijzonder project. Een jaar lang had hij kriskras door Europa gereisd om te kijken hoe het ervoor stond met het oude continent, zo vlak voor het nieuwe millennium. Hij deed verslag van zijn reis met dagelijkse berichten in NRC Handelsblad en verkreeg daarmee een immense populariteit. Het boek dat vijf jaar later van deze artikelenreeks werd gemaakt, In Europa, ging 350.000 keer over de toonbank.

Intussen zijn we twee turbulente decennia verder en is het de hoogste tijd voor een vervolg, schrijft Mak in zijn inleiding op Grote verwachtingen. Die dickensiaanse titel is dubbelzinnig. Verwachtingen blijken keer op keer de aanjager van vernieuwing en verandering, maar de recente Europese geschiedenis heeft veel van de grote verwachtingen van weleer hardhandig onderuitgehaald. Van het optimisme van twintig jaar geleden is weinig over, het ‘Europese project’ heeft deuken opgelopen door de opeenvolgende bankencrisis, eurocrisis, vluchtelingencrisis en klimaatcrisis.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen