Spring naar de content

Gijs van Lennep: pionier op het parcours

Nu er voor het eerst sinds 1985 weer een Nederlandse Grand Prix georganiseerd wordt – op Circuit Zandvoort – blikt Gijs van Lennep (77), de eerste professionele autocoureur van ons land, terug op zijn carrière. ‘Ik ben gewoon in de verkeerde tijd geboren.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Smit

“Afstand houden en een buitenom rijden, anders zie je geen donder meer, en ik ben niet gestoord.” Gijs van Lennep weet nog goed wat hij dacht toen hij op zondag 20 juni 1971 tijdens de Grand Prix van Nederland op het circuit van Zandvoort debuteerde in de formule 1. Het regende pijpestelen en dat zou de hele race zo blijven, luidde de verwachting. Van Lennep startte bijna achterin, op de 21ste plaats – niet bepaald een kansrijke positie, maar met reden.

De dan 29 jaar oude Nederlandse coureur reed in een Surtees TS7, de oude wagen van John Surtees, de Brit die er als enige ooit in slaagde om zowel op een motor als in een formule 1-auto wereldkampioen (1964) te worden. Voor Van Lennep een bijzondere ervaring. Hij kende de auto niet, had er voordat de kwalificaties begonnen nog geen centimeter in gereden. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap