Spring naar de content
bron: ANP

Hoe kan Den Haag zijn lef hervinden?

De boerenprotesten en rabiate vuurwerkfanaten houden politici in een ijzeren greep. Om nog maar te zwijgen van de woordvoerders waar Kamerleden zich achter verschuilen. Hoe kan Den Haag zijn lef hervinden?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Vuurwerkvrees

Van sommige onderwerpen in de Tweede Kamer weet je van tevoren dat geen hond zich eraan durft te branden. Een verbod op vuurwerk is er zo een. Elk jaar neemt het aantal ongelukken ermee toe, maar probeer als volksvertegenwoordiger maar eens een door menig oogarts en hulpverlener bepleit algeheel verbod te verkopen. Niet te doen, want de vuurwerkmannetjes – het zijn zelden vrouwtjes – van deze wereld zullen het beschouwen als een volgend verlies van Nederlands cultureel erfgoed (na Zwarte Piet, na de ‘Gouden Eeuw’, et cetera). Hun protest zal derhalve luid en lang doorklinken, desnoods tot aan de verkiezingen, die eind volgend jaar zo’n beetje op gang komen. De gevestigde partijen wagen zich daarom liever niet aan zo’n volstrekt impopulair verbod, ontlopen discussies erover of, als het niet anders kan, laten die ontaarden in gezemel over de lengte van lontje zus of de impact van Single Shot zo.

Terwijl de onderliggende vraag van al dat uit de klauwen gelopen vuurwerkgeweld zo simpel en bovendien razend interessant is. Kees van der Staaij van de SGP verwoordde die in een Kamerdebat treffend: “Het probleem is het onvermogen van onze samenleving om een goed feestje te bouwen.” Zonder pillen en alcohol schijnt dat niet meer te gaan. Nu kun je je bedenkingen hebben bij een ‘goed feestje’ volgens SGP-maatstaven, maar al jaren achtereen vragen we ons op 1 januari collectief af wat een deel van de mensheid afgelopen nacht heeft gedreven om zich zo te laten gaan, dat hij een probleem en vaak ook een gevaar vormde voor zijn naasten, voor politieagenten, ambulancebroeders. Wat ik me ook afvraag: is dit een typisch Nederlands verschijnsel?

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap