Spring naar de content

Ken Loach maakt al 40 jaar films tegen de gevolgen van ‘Thatcher’

Sorry We Missed You, de nieuwste film van levende legende Ken Loach, verschijnt donderdag; over de uitbuiting van pakketbezorgers. We mogen de film beschouwen als zijn campagnemateriaal in de verkiezingstijd van het Verenigd Koninkrijk, vertelt hij in een interview met HP/De Tijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico van den Berg

De Britse filmmaker Ken Loach is een levende filmlegende. De afgelopen vijftig jaar heeft hij tientallen films gemaakt over de schaduwkanten van het kapitalisme en de klassensamenleving in zijn eigen land. In zijn nieuwste film Sorry We Missed You richt hij zijn pijlen op de harde gevolgen van internetbedrijven als Amazon en Alibaba, waar pakketbezorgers gedwongen worden om als zzp'er tegen een afbraakloon en zonder verzekeringen en vakantiedagen zichzelf en hun gezin de vernieling in te werken. De filmtitel slaat dus niet alleen op het briefje dat klanten in de bus krijgen als ze niet thuis zijn, maar hekelt ook de ontwrichtende gevolgen van de interneteconomie.

HP/De Tijd sprak Ken Loach vorige week in een chique hotel in Amsterdam, waar de inmiddels 83-jaar oude regisseur bijna niet om een verstevigend kussentje voor zijn stoel durfde te vragen. Als je naar zijn bedachtzame manier van antwoorden luistert, zou je niet denken dat je met een overtuigd Marxist te maken hebt. Toch voel je continu een vuur naar boven komen over sociaal onrecht, machtsbeluste politici en een doorgeschoten marktdenken.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap