Spring naar de content
bron: ANP

Wybren van Haga: ‘Ik kan nog veel verder de grenzen overgaan’

En weer raakte de VVD een prominent Tweede Kamerlid kwijt: Wybren van Haga (1967), een van de weinige ondernemers uit de fractie. Een gesprek met een onvervalste klassieke liberaal, volgens Van Haga ‘een soort die het zwaar heeft in de huidige VVD’, waar de afdeling Voorlichting de lakens uitdeelt. ‘Ook bij die partij zijn imago en beeldvorming overheersend geworden.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

We spreken Van Haga op de burelen van zijn kantoor in Haarlem, gelegen op een industrieterrein. Hij heeft zojuist de eerste week als eenmansfractie achter de rug. Eind september werd hij uit de VVD-fractie gezet, nadat hij voor de derde maal in opspraak was gekomen, omdat hij zich tegen de afspraak in toch zou hebben bemoeid met zijn vastgoedbedrijf. De vraag die zich meteen opdringt, is: hoe deden de collega’s tegen hem? “Gewoon, normaal. Vanuit de oppositie werd er zelfs hartelijk gedaan. Femke Merel van Kooten – de collega die bij de Partij voor de Dieren is weggegaan – en de twee Denk-jongens waren ook zeer hulpvaardig. Zij weten wat het is om uit een fractie gezet te worden.”

En hoe is dat?
“Tsja, het is in mijn geval wel een heel rare afwijzing geworden. Ik heb nog steeds het gevoel bij de VVD te horen. Ik ben 38 jaar lid geweest. Ik ben een overdreven loyaal persoon. Dus ja...”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap