Spring naar de content

Cees Dam: bepaler van het Nederlandse straatbeeld

Weinig architecten hebben het Nederlandse straatbeeld zo bepaald als Cees Dam (87). Tot op de dag van vandaag bouwt hij lustig verder. Maar wat is nu eigenlijk een typisch Dam-ontwerp, als dat al bestaat? En wat is de filosofie achter zijn werkwijze? ‘Eigenlijk zijn gebouwen niet zo belangrijk.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bert Nijmeijer

Van de Stopera naar het stadhuis van Almere, van zijn appartementengebouw Residentie Seinpost aan het strand van Scheveningen tot de Maastoren in Rotterdam – als er iets opvalt aan de vele honderden gebouwen die Cees Dam (87) in Nederland heeft ontworpen, is dat je er weinig tot niets gemeenschappelijks aan ziet, dat het vergeefs zoeken is naar terugkerende elementen, een herkenbaar architectenstempel. De hand van Dam. 

We zien gebouwen met bakstenen en gebouwen met beton, glaspaleizen en blinde muren, samenstelsels van vlakken, vakken en blokken, kokers en kolommen, loeistrakke gevels met eindeloze rijen identieke raampjes maar ook ineens een enkel bolletje of koepeltje ter versiering, op het dak gelande topverdiepingen en een eigen leven leidende plinten, gezellige leefgroeparchitectuur en gerechtsgebouwen om streng in te straffen. Het is zo divers als de bebouwde wereld zelf. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen