Spring naar de content
bron: Today's Brew

Een zalig kerstmenu (naar recept van drie topkoks)

Stel u wilt een kerstdiner bereiden dat uw gasten voor eeuwig bijblijft, zonder dat u op de avond zelf lang in de keuken hoeft te staan. HP/De Tijd biedt uitkomst: een heerlijk driegangenmenu waarbij ieder gerecht door een andere topkok is samengesteld. Smullen maar!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Kellerhuis

Ooit vroeg oud-Parool-chef Merijn Henfling van PS van de Dag (en tevens ex-stagiair van HP/De Tijd) me of ik een uitgebreide reportage voor de krant wilde maken over hoe topchefs hun kerstmenu’s samenstellen. Het leek hem een leuk idee om die jaarlijks terugkerende worsteling aan het krantenpapier toe te vertrouwen, en mij daarbij enige dagen of weken in de keuken te laten werken als participerend journalist. Ik was mij in die dagen aan het omscholen tot een beroepsmatige chef en aangezien ik al enige tijd in die keukens aan het zwoegen was, zei ik tegen hem: “Ik vrees dat het heel saai gaat worden.” 

kerstmenu-tom-kellerhuis
Tom Kellerhuis

Geen chef broedt immers weken of dagen op een feestmenu; hij schudt dat meestal zo uit zijn mouw. Ik wist dat omdat ik er vaak bij gezeten heb, met de souschef en de chefs de partie. De chef riep bijvoorbeeld welk stuk vlees of vis hij voor de feestdagen voor zijn gasten in gedachten had en wilde gaan bereiden. Vervolgens werd er kort nagedacht over de bereidingswijze, en welke garnituren en sauzen erbij moesten. Daarna mocht het keukenteam roepen wat er nog meer bij zou passen. Maar uiteindelijk besliste de chef. Zo werd zo’n heel feestmenu routineus in minder dan vijf minuten bij elkaar bedacht. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen