Spring naar de content

Qatar is het nieuwe Dubai

Ter promotie van het WK voetbal van 2022 is G.H.B. in de Qatarse hoofdstad Doha. Hij heeft een hoop werk te verrichten, want deze locatie heeft veel ophef gegenereerd. En hoe kom je er aan drank?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door G.H.B. Hiltermann

Vrienden van het goede leven: Qatar is het nieuwe Dubai. Ik heb me hier nog geen seconde verveeld en u weet dat ik niet snel tevreden ben. Wat is Doha toch een wereldstad, met zijn Grote Moskee, de schitterende oude klokkentoren en last but not least het Nationaal Museum aan de Corniche, met die indrukwekkende collectie van bedoeïenenkleding. De trouwe lezer zal zich afvragen: vanwaar G.H.B.’s opgewekte, bijna advertorialistische toon? Heeft hij wellicht met zijn medicatie lopen rommelen? Ik kan de lezer geruststellen, want de enige pillen die ik slik, zijn van het merk Norit. En Norit heb ik in Qatar niet nodig, omdat men er letterlijk van de straat kan eten. Zo proper is het hier, overeenkomstig de hygiënevoorschriften van de Ware Islam.

Ik ben in Doha op uitnodiging van Nasser al-Khater, de CEO van FIFA World Cup Qatar 2022. De goede man kende mij nog van twee jaar geleden, toen ik shuttle diplomacy heb verricht voor de verlichte monarch van Qatar, Tamim bin Hamad bin al-Thani. Het zo irenische Qatar werd door de belligerente Arabische buurlanden deels van de buitenwereld afgesloten, in een hoogoplopend diplomatiek conflict over het buitenlandbeleid van de rijke oliestaat. Zes Arabische landen – Bahrein, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte, Jemen en Libië – verbraken alle diplomatieke banden met Qatar, omdat het nietige staatje terrorisme zou steunen. De potten verwijten de ketel dat hij zwart ziet, hoor ik u denken.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap