Spring naar de content
bron: shutterstock

Het moermandieet, kwakzalverij of effectief?

Na een ware hausse in de twintigste eeuw wordt het moermandieet als middel tegen kanker nu minder serieus genomen. Het is inderdaad wetenschappelijk gezien achterhaald, maar Cornelis Moerman had ook een paar dingen goed gezien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door William Cortvriendt

Trouwe lezers zullen het opgemerkt hebben: de laatste maanden gaat mijn column steeds over kanker. Dat heeft ermee te maken dat er veel onderwerpen opborrelen bij het boek over kanker dat ik aan het schrijven ben. Het onderwerp kanker wekt begrijpelijkerwijs emoties op en ik krijg dan ook regelmatig e-mails van lezers met zowel persoonlijke als meer algemene vragen. Een van de meest gestelde vragen verraste me, namelijk wat ik van het Moermandieet vind en of het werkt tegen kanker. Blijkbaar is dit uit de twintigste eeuw stammende advies om kanker te overwinnen nog springlevend.

Cornelis Moerman (1893-1988) was een in Vlaardingen praktiserende arts met als grote hobby het houden van postduiven. Het viel hem op dat zijn duiven geen kanker kregen en hij weet dit onder meer aan hun voeding. Meer en meer begon Moerman te geloven dat kanker bij mensen het gevolg is van een stofwisselingsstoornis die onze cellen gevoeliger maakt om tot kankercellen te degenereren. Hij liet zich daarbij inspireren door de Duitse Nobelprijswinnaar Otto Warburg. Die had namelijk ontdekt dat kankercellen geen voedingsstoffen meer verbranden met behulp van zuurstof, maar uitsluitend kunnen groeien door zogenaamde fermentatie van grote hoeveelheden glucose. Moerman meende dat verkeerde eetgewoonten hiervan de oorzaak waren en propageerde al in de jaren dertig dat er een relatie bestaat tussen voeding en kanker. Hij ontwikkelde een dieet dat volgens hem kanker kon genezen en dat later zijn naam ging dragen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap