Spring naar de content
bron: anp

Vaarwel verbrandingsmotor

De auto-industrie staat de komende jaren voor een enorme uitdaging: de overgang van diesel en benzinemotoren naar auto’s die rijden op elektriciteit of waterstof. Het wagenpark zal er waarschijnlijk een stuk saaier op worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jo Simons

Er helpt geen moedertjelief aan. De auto zoals we die al meer dan honderd jaar kennen, heeft zijn langste tijd gehad. We hebben het lang weten te rekken met steeds maar zuiniger, lichter, slimmer, mooier (?), veiliger, comfortabeler. Het oer-hart, de verbrandingsmotor, hoe ingenieus de uitvinding ook was, hoe vernuftig de ontwikkeling die daarop volgde – tot de fenomenale formule 1-naaimachientjes, met wel 18.000 omwentelingen per minuut draaien (300 per seconde!) – en de dieselmastodonten die miljoenen kilometers en draaiuren maken – het is gewoon einde verhaal.

Ze stinken, vervuilen, bedreigen de gezondheid en helpen de aarde om zeep. De consensus is: weg ermee. Daarom is er geen industrie die op dit moment zo snel zo radicaal moet veranderen als de auto-industrie. Ook is er geen tak van de industrie waar de neuzen zo weinig dezelfde kant op wijzen als deze tak. Waar gaat het naartoe en hoe krijgen we dat voor elkaar? Menig automaker weet er totaal geen antwoord op.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap