Spring naar de content
bron: anp

Eten van hiernaast: de revival van de voedselcoöperatie

Voedselcoöperaties, oftewel: mensen die gezamenlijk hun eten kopen bij lokale boeren. In de Randstad (Lekkernassûh, Voko Mokum), in de periferie (de Autark, Ús Iten): overal duiken ze op. Hoe werkt het? En wat drijft de deelnemers? ‘Waarom vlees uit Argentinië, peultjes uit Peru en aardappels uit Polen als je alles naast de deur kunt kopen?’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Smit

Salland, zaterdagochtend eind januari. Natascha Kloosterman, woonachtig aan de rand van Broekland, meandert in haar antracietgrijze Volvo V70 over een van smalle weggetjes rondom dit pittoreske Overijsselse kerkdorp. Ze gaat boodschappen doen. Niet alleen voor haar eigen gezin, niet bij de Albert Heijn, Jumbo of Boni, nee, voor zo’n vijftien huishoudens, bij boeren en tuinders in de buurt.

Kloosterman, chemicus van beroep, is lid van de Autark, de voedselcoöperatie van Broekland, een club met zo’n 25 deelnemers die gezamenlijk lokaal eten kopen. Zij kunnen via de website wekelijks hun bestellingen doorgeven. Bij toerbeurt haalt een van de leden (de ‘opmakers’) die op zaterdag op bij de – in totaal – negen aangesloten leveranciers (de ‘makers’). Vandaag is het de beurt aan Kloosterman.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap