Spring naar de content
bron: mark uyl

Harold Hamersma: ‘Bij ons thuis werd vroeger helemaal geen wijn gedronken’

Harold Hamersma (63) heeft meer dan dertig wijnboeken op zijn naam staan. Onlangs verscheen zijn eerste autobiografische boek: Onder de rook van de HeinekenEen jeugd in De Pijp.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Waar spreek je af met iemand die een boek heeft geschreven over zijn jeugd in De Pijp, de oude volksbuurt in Amsterdam? Juist, in De Pijp, op de plek waar een deel van het verhaal zich afspeelt, in de kookboekwinkel van zijn vrouw om precies te zijn. Vijf jaar geleden verloren ze hun hart aan dit pand in de Gerard Doustraat. Boven de heerlijk geurende winkel (Mevrouw Hamersma Kookboekwinkel is de enige kookboekwinkel waar dagelijks wordt gekookt) heeft wijnschrijver Harold Hamersma zijn werkplek. Hier worden jaarlijks zo’n achtduizend wijnen geproefd en beoordeeld.

Eerst toch maar even over die wijnen: in het boek schetst u ook de donkere kant van alcohol. Uw schoonvader was alcoholist en ook in uw eigen familie werd veel gedronken.
“Er werd bij ons thuis inderdaad veel gedronken, maar het waren geen alcoholisten. In het weekend werd er stevig bier en jenever gedronken – mijn opa en oma dronken altijd jenever met een citroentje erin – maar ze lagen niet in de goot. Het boek is ook niet doordesemd met drank.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap