Spring naar de content
bron: pierre crom/hh

Tekenaar Willem: ‘Je moet boos blijven, hahaha’

Al meer dan een halve eeuw is Willem (Bernard Holtrop, 78) een van de bekendste cartoonisten van Frankrijk. Onder meer voor Libération en Charlie Hebdo drijft hij de spot met ’s werelds wrede machthebbers. Onlangs verscheen van hem een stripboek waarin hij 130 hedendaagse kunstenaars op de korrel neemt. ‘Ik hoop dat mijn tekeningen wat uithalen, maar ik ben bang van niet.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bert Nijmeijer

Willem is weer even in het land. De tekenaar-cartoonist van de krant Libération, van Charlie Hebdo en bij ons, vroeger, van HP/De Tijd, woonachtig op het eiland Groix voor de kust van Bretagne, heeft een nieuw boek te promoten. Dat gaat gepaard met fotosessies, interviews en af en toe een korte wandeling over de Amsterdamse grachten. Willem, alias van Bernard Holtrop (Ermelo, 1941) heeft er grote, witte sportschoenen voor aangetrokken.

De wandelingen gaan meestal van café naar café. Holtrop en zijn vrouw Medi, met wie hij sinds achter in de jaren zestig het leven deelt, houden van ‘het goede leven’. We zitten in café Hoppe aan het Spui: hij een borreltje, zij prosecco. Later vanmiddag wordt hij geïnterviewd in boekhandel Scheltema. Afgelopen nacht was hij op de radio, in Nooit meer slapen. Niet live, maar gistermiddag opgenomen. “’s Avonds zijn we een beetje moe.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap