Spring naar de content

Geert Mak over Donald Trump: ‘Incompetente en enigszins geschifte president’

Historicus Geert Mak schetste zondag aan tafel bij Buitenhof in grove lijnen hoe de wereld eruit gaat zien na de coronacrisis. “Na deze pandemie wordt de toon in de wereld meer en meer door China gezet.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

In zijn betoog legt hij onder meer uit waarom het van belang is om de tegenstellingen tussen Oost- en West-Europa en Noord- en Zuid-Europa te verkleinen en te streven naar versterking van Europese eenheid. Hij laakt daarbij het ‘zeldzaam botte’ optreden van minister Hoekstra, die halsstarrig weigerde om het zwaar getroffen Zuid-Europa financieel tegemoet te komen. Mak: “Hoekstra is briljant, maar het is verbazingwekkend hoe hij als een olifant door de porseleinkast is gewandeld.”

Hij doelt daarmee op de strenge voorwaarden die de Nederlandse regering stelt aan de steun. Ilja Leonard Pfeijffer schreef vorige week in zijn column op de website van HP/De Tijd: “Het huis staat in de brand, maar voordat we kunnen blussen, dringt de Nederlandse regering erop aan dat er aan strenge voorwaarden moet worden voldoen omdat zij niet wil opdraaien voor de kosten van de blusoperatie.” Mak zegt op zijn beurt in Buitenhof: “De hele straat staat in de fik. Dan ga je niet vragen wie precies de rekening voor het bluswater heeft betaald een paar jaar geleden. Er moet gewoon geblust worden.”

“Het is zaak dat Nederland ophoudt met de hakken in het zand te steken”, zegt de eminente historicus, “omdat dit uiteindelijk niet alleen schadelijk is voor Europa, maar ook voor Nederland zelf.” Hij legt uit: “Emotioneel denken we vaak nog vanuit nationaal perspectief, maar economisch zijn we van top tot teen met elkaar verknoopt. We zijn geen rijk noorden meer als het zuiden wegvalt.” Daarbij is het van belang om als Europa een sterk front te vormen tegen China. De Verenigde Staten vormen al lang niet meer de ‘beschermende paraplu’ van Europa. Vijfenzeventig jaar lang kon het continent bogen op steun van Amerika, maar er komt een tijd dat we alles zelf op moeten lossen.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

China als wereldleider
Het coronavirus zet de geopolitieke verhoudingen op zijn kop. China neemt de rol van wereldleider langzaam over van de Verenigde Staten. China stuurt inmiddels artsen en medische benodigdheden naar Europa, terwijl de Verenigde Staten de situatie maar nauwelijks onder controle krijgt. Trump noemde het virus eind februari nog een ‘hoax’, terwijl hij een maand later al stelt dat ‘we met z’n allen heel goed werk hebben gedaan’ als het dodental onder de honderdduizend blijft. De positie als wereldleider wordt tegelijkertijd met de dag wankeler. Mak: “Na deze pandemie wordt de toon meer en meer door China gezet.”

Het coronavirus zou in de Verenigde Staten weleens een grotere impact kunnen hebben dan in Europa. Mak: “Amerika heeft een opeenstapeling van problemen: een slecht toegankelijke gezondheidszorg, heel veel mensen die niet onder een sociale verzekering vallen en bovendien een incompetentie en enigszins geschifte president.” Trump lijkt door de crisis te stijgen in populariteit, maar dat is volgens de historicus slechts tijdelijk. Mak: “In tijden van nood hangt men aan een leider. Trump heeft heel veel aanhang op het platteland, maar daar moet het allemaal nog gebeuren. De prognoses voor de komende tijd zijn heel ernstig.”