Spring naar de content
bron: anp

Het nieuwe normaal: leven na de crisis

Het coronavirus haalt ons bestaan al bijna twee maanden volledig overhoop. Maar ook op de lange termijn zouden de gevolgen weleens heel groot kunnen zijn. Hoe zal de maatschappij er hierna uitzien? Vier deskundigen – een psychiater, een veiligheidsexpert, een duurzaamheidsactiviste en een econoom – richten de blik vooruit. ‘Corona bewijst dat we heel snel kunnen handelen als de nood aan de man is.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Smit

“Het wordt nooit meer zoals het is geweest.” December 1973. Nederland kampt met een oliecrisis; premier Joop den Uyl spreekt het land via de televisie toe. Op vaderlijke wijze, in keurig verzorgd Nederlands, op z’n Godfried Bomans. De boodschap is niet mis. Benzine gaat op de bon, de groei van de welvaart stokt, we staan aan de vooravond van een periode van schaarste. Dus moet de verwarming lager en maant de minister-president automobilisten vriendelijk maar dringend niet harder te rijden dan honderd kilometer per uur. “Het bestaan gaat veranderen,” waarschuwt Den Uyl.

Maandag 16 maart, bijna vier decennia later. De wereld is in de ban van het coronavirus; ook Nederland kan er niet langer aan ontkomen. Zeven miljoen mensen zien hoe Mark Rutte op diezelfde beeldbuis drastische maatregelen aankondigt om de besmettingscurve af te vlakken en de gevolgen van Covid-19 te beperken. Op de korte termijn: een semi-lockdown om ouderen en mensen met verminderde weerstand te beschermen en zo het aantal slachtoffers zo klein mogelijk te houden. Op de lange termijn: miljarden euro’s steun om de economie geen blijvende schade te berokkenen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap