Spring naar de content
bron: ANP

‘Laat de jeugd elkaar massaal besmetten’

Welke invloed heeft de coronacrisis op jongeren? En wat is de houdbaarheidsdatum van de maatregelen voor deze groep? "We weten dat een economische crisis zoals die eraan zit te komen echt funest is voor hun mentale gezondheid. Denk hierbij aan een lagere leeftijdsverwachting, meer verslaving en meer suïcide."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thom Edinger en Jan Pieter Jansen

Zangeres Merol had het niet treffender kunnen verwoorden in haar coronahit Houseparty: 'Elke dag the same, Déjà vu na déjà vu'. Sinds de coronamaatregelen voelen jongeren zich plots ‘geamputeerd’. Niet alleen speelt het leven van deze groep zich merendeels buitenshuis af, een groot deel ontleent er ook zijn identiteit aan: waar ze hun IPA drinken, in welke kroeg ze dansen, op welk festival ze een lik MDMA nemen en bij welke tent ze een broodje hummus eten. Sluiten van horeca bemoeilijkt het vullen van de Instagram en zelfisolatie maakt elke dag voorspelbaar. Er wordt een moreel appèl gedaan op de jongeren. Ondanks het (vermeende) geringe risico, dienen zij hun leven op pauze te zetten ten behoeve van de rest van de samenleving. Het bezoeken van scharrels, relaties en vrienden is niet meer vanzelfsprekend, een knuffel in het Vondelpark kan resulteren in een fikse boete. Het beleid is duidelijk: jongeren worden niet gespaard. De eenzaamheid van ouderen domineert in de media. Over de gevolgen voor de jeugd is echter nog weinig bekend. Waarom laten we de teugels niet vieren voor jongeren? Wat is de reden om ze binnen te houden en waarom horen we ze zelf niet?

“De huidige maatregelen raken jongeren misschien zelfs meer dan andere groepen in onze maatschappij”, aldus Tom ter Bogt, hoogleraar popmuziek en jeugdcultuur aan de Universiteit van Utrecht en auteur van de documentaireserie Wilde jaren, een eeuw jeugdcultuur. “Juist omdat deze groep zo verbonden is met elkaar en dit normaal gesproken een tijd is waarin zij uitgaan, veel met elkaar zijn en ook relaties ontwikkelen.” De levensfase 18-30 dient ervoor om jezelf tot wasdom te brengen. Onderlinge interactie speelt hierbij een centrale rol en een groot gedeelte van het leven speelt zich af buiten de deur. Met dit idee in het achterhoofd stellen jongeren zich volgens ter Bogt relatief fatsoenlijk op. “Vanwege de leeftijd zullen zij in vergelijking met anderen eerder geneigd zijn om de regels met voeten te treden. Toch knap dat je je als jongere dan aan deze maatregelen houdt, terwijl je niet tot de echte risicogroep behoort.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap