Spring naar de content
bron: website jfvd

Top FVD en JFVD wisten wél van appgroep

Vorige week maakte Forum voor Democratie bekend dat drie leden zijn geroyeerd. Dit in verband met extreemrechtse en antisemitische uitingen in een appgroep. De maatregel volgde op een publicatie van HP/De Tijd waarin screenshots werden getoond van de gewraakte uitlatingen door leden van de FVD in appgroep ‘Borrelvd’. Het bestuur van Forum liet in een verklaring weten: “Wij hadden hier geen zicht op en wisten er derhalve niet van”. Dit laatste lijkt echter in strijd met de feiten. De groep werd zelfs opgericht door een bestuurslid van de JFVD.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ton F. van Dijk

“We wisten van niets,” zo klonk het uit kringen van bestuur en top van Forum voor Democratie na de onthulling dat in appgroep ‘Borrelvd’ jarenlang extreemrechtse en anti-Joodse uitingen waren gedaan en geweld werd verheerlijkt. De top van de partij zou ‘geen zicht’ hebben op wat zich al die jaren heeft afgespeeld.

Verklaring Forum voor Democratie

Appgroep ‘Borrelvd” werd opgericht na een partijborrel voor leden in 2017, zo bevestigt FVD-senator Nicki Pouw-Verweij tegenover HP/De Tijd. Het Eerste Kamerlid erkent tevens ‘zo’n twee jaar’ als jonge FVD-er lid te zijn geweest van de appgroep. Zij heeft ook persoonlijk vastgesteld “dat er sprake was van antisemitische uitlatingen”. Pouw-Verweij, in het dagelijks leven arts-onderzoeker bij het VUMC: “Ik heb mensen direct op hun foute uitlatingen aangesproken en ben met hen in discussie gegaan. Ik denk dat het verbieden van uitlatingen niet helpt, maar het aangaan van discussie juist wel.”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

De verklaring van het Eerste Kamerlid, dat zij de discussie over anti-semitisme voerde, wordt bevestigd door screenshots.

Uit onderzoek van HP/De Tijd blijkt dat de appgroep ‘Borrelvd’ is aangemaakt op 23 juni 2017 en wel door bestuurslid Robin de Keijzer van de JFVD. Robin de Keijzer bleef tot eind 2018 lid van van ‘Borrelvd’ en was dus gedurende langere tijd betrokken bij de groep.

Bron: appgroep ‘Borrelvd’

De omschrijving van de appgroep ‘Borrelvd’ luidt volgens een screenshot dat HP/De Tijd in bezit heeft: “Nog een Clown World borrel”. Het begrip Clown World wordt geassocieerd met alt right. Robin de Keijzer ontkent de beschrijving zélf te hebben toegevoegd. Haar verklaring wordt bevestigd door een ander lid van de groep.

Bron: appgroep ‘Borrelvd’

In een schriftelijke reactie zegt Lennart van der Linden van het FVD hoofdbestuur: “Die appgroep is inderdaad ooit opgericht door een bestuurslid van JFVD na een eerste borrel-event in 2017. Deze appgroep was altijd officieus. En bestuursleden zijn er al jaren geleden uitgestapt. Vanwege een aantal redenen: de grote hoeveelheid en variëteit aan berichten (honderden per dag) was niet bij te benen / bij te lezen en ging alle kanten op. Door uit de appgroep te stappen gaven de JFVD-bestuursleden aan: deze appgroep valt niet onder onze verantwoordelijkheid.”

Bestuursleden zijn dus volgens het FVD bestuur vroegtijdig uit de groep gestapt. Bestuurslid Robin de Keijzer, oprichtster van de appgroep, verliet de groep echter pas op 6 december 2018. Het JFVD-bestuurslid was in de periode 2017-2018 dus nauw betrokken bij de groep. Dat is dezelfde periode waarin senator Pouw-Verweij anti-semitische uitlatingen constateerde en leden van de groep daarop aansprak.

Bron: appgroep ‘Borrelvd’

Het bestuur kwam echter pas in actie ná publicatie van de gewraakte uitspraken in de media twee jaar later, omdat men naar eigen zeggen ‘niets wist’ en ‘geen zicht’ had op de appgroep.

Over de betrokkenheid van het huidige Eerste Kamerlid, Nicki Pouw-Verweij, bij de appgroep verklaart Forum-bestuurslid Lennart van der Linden: “Met Nicki Verweij is dat destijds zo gegaan. Ze sprak dergelijke uitingen actief tegen en heeft ook opgeschaald, destijds met Henk Otten en Jeroen de Vries. De actie die in overleg met hen is ondernomen is: verlaat die appgroep, want die heeft überhaupt niets meer met FVD van doen.”

Henk Otten, inmiddels oud FVD-bestuurder, laat in een reactie weten: “Op 5 februari 2018 – midden in de campagne voor de Gemeenteraadsverkiezingen – heeft Jeroen de Vries Nicki Pouw-Verweij geappt met het algemene advies om uit niet relevante appgroepen te stappen (…) Van de inhoud van de apps in de borrelvd appgroep waren wij niet op de hoogte en van die appgroep zijn Jeroen en ik ook nooit lid van geweest. We weten niet of Nicki toen dit advies van Jeroen de Vries heeft opgevolgd en of en wanneer ze deze of andere appgroepen ook daadwerkelijk heeft verlaten.”

Op 6 december 2018, wanneer JFVD-bestuurslid Robin de Keijzer de naam van de groep en het groepsonderwerp wijzigt om vervolgens de groep te verlaten, vraagt een achtergebleven lid zich vertwijfeld af: “Is dit geen officiéle FVD borrel app meer?” Een ander lid merkt op: “Pijnlijk”. En weer een ander: “Wat is dit ineens?”

Bron: appgroep ‘Borrelvd’