Spring naar de content
bron: Teylers Museum, Haarlem

De kunst van het anderhalvemetermuseum

De culturele sector verkeert na twee coronamaanden in zwaar weer. Voor de podiumkunsten zijn de vooruitzichten bitter, maar hoe zit dat met de museumbranche? Vier museumdirecteuren aan het woord. "Ook ons soort museum kan het niet zo lang volhouden om dicht te zijn."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Pieter Jansen

In Duitsland werd al eerder aangekondigd dat musea hun deuren weer mogen openen en vanaf 1 juni zijn die van ons dan ook eindelijk aan de beurt. En waarom ook niet? Als er een tak van culturele sport is die de anderhalvemetersamenleving succesvol moet kunnen implementeren, dan zijn het de musea wel. Ze beschikken immers over voldoende ruimte en daarnaast is er in musea van nature al sprake van een zekere mate van afstand. Ruttes persconferentie van afgelopen woensdag biedt deze branche in ieder geval weer perspectief, maar voor het Tassenmuseum in Amsterdam komt dat helaas te laat: zij zijn inmiddels failliet verklaard. Hoe hoog is de nood bij de rest van deze culturele instituten en wat staat hen op de lange termijn nog te wachten?

Allereerst zijn musea natuurlijk lastig over één kam te scheren. Hét museum bestaat niet, ze zijn er in alle soorten en maten. Bij een kleinschalig geval als het Tassenmuseum is het vanzelfsprekend een heel ander verhaal dan bij bijvoorbeeld Teylers Museum in Haarlem, dat normaal gesproken tussen de 100.000 en 200.000 bezoekers per jaar trekt. Toch benadrukt directeur Marjan Scharloo de urgentie van heropening op zeer korte termijn: "Ook ons soort museum kan het niet zo lang volhouden om dicht te zijn." Teylers draait voor meer dan 50% op inkomsten buiten subsidies, waarmee een simpele rekensom snel is gemaakt. De economische belangen voor musea zelf zijn volgens Scharloo echter niet het enige waar naar gekeken moet worden, ze vertegenwoordigen meer dan alleen dit eigenbelang. "Een museum als Teylers zorgt voor reuring in een stad. Mensen komen speciaal voor ons naar Haarlem, hetgeen ook van belang is voor bijvoorbeeld de lokale ondernemers."

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap