Spring naar de content
bron: shutterstock

Waarom Covid-19 vaker mensen met overgewicht treft

Op de ic’s zijn mensen met overgewicht oververtegenwoordigd. Hoe komt dat eigenlijk? Uit onderzoek blijkt dat zwaarlijvigheid onder meer leidt tot orgaanschade en een grotere vatbaarheid voor infecties.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door William Cortvriendt

De Covid-19-virus-pandemie (‘19’ verwijst naar 2019, het jaar van de ontdekking van het virus) is ondertussen bijna een halfjaar geleden in China begonnen en geleidelijk beginnen we de eigenschappen van dit virus beter te begrijpen. We weten ondertussen wat de risicogroepen zijn en ook wie het grootste risico lopen op een fatale afloop. Dat zijn met name zestigplussers, en dan vooral degenen die voorheen al een zekere mate van orgaan- of weefselschade hebben opgelopen. Denk vooral aan longen, hart, nieren en meer diffuse weefselschade zoals die kan ontstaan bij diabetes. Daarnaast meldden artsen al snel na de eerste ziekenhuisopnames vanwege Covid-19 dat een opvallend groot deel van de patiënten overgewicht vertoont. Onderzoek uit de staat New York laat zien dat van de mensen onder de zestig die geïnfecteerd zijn met Covid-19 degenen met obesitas tweemaal zo vaak in het ziekenhuis belanden als niet-obese mensen uit dezelfde groep. Dit loopt zelfs op tot een factor zes bij ernstige tot zeer ernstige obesitas, overigens zonder dat hier een goede verklaring voor werd gegeven. Wat is precies het verband tussen Covid-19 en overgewicht?

De situatie wordt duidelijker wanneer we begrijpen hoe overgewicht ontstaat en wat er hierbij in ons lichaam gebeurt. Het ontstaan van overgewicht houdt namelijk veel meer in dan alleen een toename van vetweefsel; het gaat samen met het de aantasting van het functioneren van nagenoeg alle organen en functies in ons lichaam. Ik durf zelfs te stellen dat wanneer er in de toekomst weer een epidemie of pandemie optreedt met een volkomen ander micro-organisme, mensen met overgewicht opnieuw bovengemiddeld zullen worden getroffen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap