Spring naar de content
bron: anp

Hoe gaan we in Nederland verder na de moord op George Floyd?

Shoshanah van de Vosse (21) is student World Politics aan de Universiteit Leiden en van Nederlands-Amerikaanse komaf. Ze ziet de massale steun vanuit Nederland voor de Amerikaanse demonstraties tegen racistisch politiegeweld, maar vraagt zich ook af: wat doen wij, en dan in het bijzonder witte Nederlanders, eigenlijk tegen racisme in Nederland?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Na de moord op George Floyd toonden veel van mijn ‘sociale media-vrienden’, mijn echte vrienden, en ikzelf onze steun voor de Black Lives Matter-protesten en onze tegenstand tegen systematisch racisme. Veelal nam dit de vorm aan van sociale media-posts, donaties, en deelname aan demonstraties in Amsterdam, Den Haag, en Groningen. Ik was eerlijk gezegd een beetje verbaasd. Veel van de mensen die ik zich nu zag uitspreken op sociale media had ik nog nooit eerder hierover horen praten. In tegenstelling, sommigen hadden de kritiek van mij en anderen vaak weggewuifd na het maken van een racistisch ‘grapje’ of langere, dubieuzere rants.

Begrijp me niet verkeerd; het is een groot goed dat mensen hun steun uitspreken voor BLM en meedoen aan anti-racistische demonstraties, en zeker als dit hun eerste keer is. Het is echter makkelijk vanuit Nederland op te staan tegen het systematische, institutionele racisme in de Verenigde Staten: het is expliciet en vaak extreem gewelddadig. Maar wat doen wij, en ik doel hierbij in het bijzonder op witte Nederlanders, tegen racisme in Nederland?

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

In de afgelopen paar maanden zijn verschillende gevallen in het nieuws gekomen over het onder andere etnisch profileren door de Belastingdienst, door de politie, en binnen het politieapparaat zelf. Bovendien hebben we elk jaar weer dezelfde Zwarte Pieten-discussie, waar een significante hoeveelheid van de Nederlandse bevolking zich nog steeds tegen verzet. De media en het overgrote gedeelte van de Nederlanders schrikt bij deze onderwerpen elke keer weer terug voor het daadwerkelijk benoemen van de aard van deze maatschappelijke problemen: institutioneel racisme in de Nederlandse samenleving.

Het is makkelijk ons racisme in Nederland te bagatelliseren als we geconfronteerd worden met dat in de VS

 Shoshanah van de Vosse

Door mijn Amerikaanse achtergrond neig ik snel naar het relativeren van problemen in Nederland met de gedachte dat het ‘daar veel erger is’. Het is makkelijk ons racisme in Nederland te bagatelliseren als we geconfronteerd worden met dat in de VS, maar wanneer we onszelf keer op keer met het extreme vergelijken, lijken we altijd normaal en redelijk. De vraag is nu, hoe gaan wij in Nederland verder na de moord op George Floyd en de massale steun voor BLM-demonstraties? Hoe gaan wij de Nederlandse samenleving verbeteren zodat die verwelkomend is voor iedereen? Hoe gaan wij institutioneel racisme in Nederland tegen?

De eerste stap die wij als witte Nederlanders in ieder geval allemaal kunnen maken is het serieus en aandachtig luisteren naar de ervaringen van Nederlanders van kleur met racisme en discriminatie in Nederland. Én deze ervaringen absoluut niet wegwuiven met ‘niet alle politieagenten noemen zichzelf ‘Marokkanen-verdelgers!’ en andere dooddoeners. Een goede bron om jezelf meer kennis bij te brengen is bijvoorbeeld de organisatie Nederland Wordt Beter, met projecten als Wit Aan Zet.

Het is noodzakelijk dat we ons actief verdiepen in institutioneel racisme, óók dat in Nederland, om er in ons alledaagse leven tegen te kunnen verzetten. We kunnen niet wachten tot de volgende brute moord om in actie te komen.

Heeft u ook een actueel opinieartikel geschreven dat u graag bij een groot publiek onder de aandacht wilt brengen? Mail het stuk (maximaal 500 woorden) dan o.v.v. Zeepkist naar [email protected]. De beste stukken plaatsen we op onze website.

Word voor slechts €4,00 per maand lid van HP/De Tijd